Noii săraci ai Italiei: 59% străini, dar a crescut şi numărul italienilor fără adăpost (studiu)

În Italia a crescut numărul persoanelor fără adăpost şi mai ales numărul femeilor aflate în dificultate, arată un articol publicat marţi de săptămânalul Famiglia Cristiana.
(photos.com)
Epoch Times România
26.09.2012

În Italia a crescut numărul persoanelor fără adăpost şi mai ales numărul femeilor aflate în dificultate, arată un articol publicat marţi de săptămânalul Famiglia Cristiana.

În 2011, voluntarii din Asociaţia 'Avvocati di strada' (Avocaţi de stradă) au urmărit 2.360 de cazuri. Mult mai multe decât în anul 2010. Criza economică din Italia a lovit în primul rând categoriile sociale cele mai fragile.

Asociaţia 'Avocaţi de stradă' s-a născut cu scopul de a acorda asistenţă, inclusiv din punct de vedere juridic, persoanelor rămase fără locuinţă. Din cauza crizei economice, din ce în ce mai multe persoane sunt constrânse să trăiască pe stradă, fără un acoperiş deasupra capului. Este vorba despre victime ale unei noi forme de sărăcie, observă autorul articolului menţionat.

Majoritatea cazurilor (59% din total) se referă la cetăţeni străini, dar 'noii săraci sunt mai ales italieni', a afirmat Andrea Pique, din asociaţia 'Avocaţi de stradă'.

Din ce în ce mai multe persoane fac apel la această asociaţie pentru a solicita sprijin juridic, pentru a putea obţine o pensie, sau o locuinţă la un preţ mai redus. Multe dintre aceste persoane şi-au pierdut casele în urma unei concedieri, semnalează articolul din săptămânalul italian.

În 2011, asociaţia a ajutat 732 de italieni, mai ales femei. Numărul femeilor aflate în mare dificultate a crescut mult; în 2010, asociaţia sprijinise 645 de femei, 29% din totalul persoanelor care solicitaseră ajutor. În 2011, numărul acestora a ajuns la 779 (33% din total).

Asociaţia sprijină aceste persoane să înfrunte dificultăţile vieţii cotidiene. Jumătate din cazurile analizate se referă la probleme administrative, mai ales impozite care nu pot fi plătite.

Migranţii cer ajutor mai ales pentru a obţine documente, pentru a înfrunta decretele de expulzare sau pentru a-şi reîntregi familiile, indică autorul articolului.

Mai există problema agresiunilor împotriva persoanelor fără locuinţe. 'În caz de agresiune, îi sprijinim şi îi convingem să denunţe şi să-şi ceară drepturile', a declarat Pique.

Asociaţia lucrează pentru a scoate la lumină cazurile 'invizibile', care sunt multe şi complexe.

Ultimele date oficiale sunt acelea din anul 1999, an în care Fundaţia 'Zancan' din Padova (nord) a descoperit 17.000 de cazuri de homleşi. Dar, în realitate, numărul acestora ar fi mult mai mare, după părerea Federaţiei italiene a persoanelor fără adăpost (Fiopsd), care, în 2011, a elaborat un recensământ, în urma căruia a reieşit că numărul persoanelor fără adăpost ar fi cuprins, în Italia, între 50.000 şi 60.000, scrie publicaţia menţionată.

Pentru a atrage atenţia asupra acestui dramatic fenomen, la 17 octombrie va fi organizată manifestarea 'Noaptea persoanelor fără adăpost', conchide autorul articolului din Famiglia Cristiana.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor