Noi presiuni pe Procurorul General. Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 vrea musai dosarul alegerilor
alte articole
Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 va trimite, miercuri, o nouă scrisoare procurorului general Augustin Lazăr pentru a-i solicita acestuia o copie după dosarul deschis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte referitor la acest scrutin, a declarat pentru Agerpres deputatul PSD Oana Florea, preşedintele comisiei. Cererea va fi formulată în contextul în care pe 14 iulie Lazăr informa comisia că, potrivit legii, nu îi poate remite o copie a dosarului.
"Este practic o somaţie către procurorul şef, procurorul general, prin care, practic, demontăm toate argumentele făcute în scrisoarea trimisă către noi prin care refuză să ne furnizeze o copie a dosarului, argumentând, în drept, prin Constituţie şi legile în vigoare şi concluzionând că îşi exercită practic dreptul în mod abuziv, neexistând nicio lege care să-l împiedice să facă lucrul acesta. De asemenea, suntem de acord că nu există nici o obligaţie stipulată de lege, dar în virtutea colaborării dintre instituţii, atât şi noi cât şi dânşii fiind instituţii publice şi având scopul comun aflarea adevărului, trebuie să conlucrăm împreună", a precizat Oana Florea.
Deputata a mai precizat că în scrisoare vor fi demontate "punct cu punct" argumentele prin care procurorul general a refuzat să trimită comisiei dosarul.
"O concluzie este că nu există niciun text de lege care să interzică să pună la dispoziţia comisiei parlamentare de anchetă un dosar care a fost clasat, deoarece nu mai există cursul urmăririi penale despre care dânsul face referire acolo. Urmărirea penală s-a încheiat", a adăugat Oana Florea.
Reamintim că pe 14 iulie a.c., Procurorul General Augustin Lazăr a transmis vineri un NU hotărât Comisiei parlamentare de anchetare a alegerilor din 2009, care solicitase o copie a dosarului deschis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în acest caz.
''Vă comunicăm că în conformitate cu art. 285 Cod procedură penală, coroborat şi cu prevederile art. 111 din Constituţia României, nu putem da curs acestei solicitări.
În cauza ce formează obiectul dosarului nr. 213/P/2017 au fost desfăşurate activităţi de urmărire penală, nepublice, cu privire la existenţa infracţiunilor, la identificarea persoanelor care au săvârşit o infracţiune şi la stabilirea răspunderii penale a acestora, pentru a se constata dacă este sau nu cazul să se dispună trimiterea în judecată", le transmite procurorul general parlamentarilor.
Augustin Lazăr mai preciza, în răspunsul adresat parlamentarilor că, aşa cum se menţionează şi în Decizia CCR nr. 45/1994 şi Decizia nr. 317/2006, în lipsa unor raporturi de drept constituţional, documentele deţinute de alte autorităţi publice decât Guvernul şi organele administraţiei publice - chiar şi în situaţia în care acestea sunt considerate mijloace de probă necesare activităţii Comisiei parlamentare - nu pot fi transmise acesteia.
"În plus, Codul de procedură penală prevede în mod expres şi limitativ persoanele care au acces la dosar şi care pot obţine fotocopii, comisiile parlamentare neregăsindu-se printre acestea.
După cum precizaţi în adresa dumneavoastră, „Activitatea unei comisii de anchetă nu are nicio legătură cu o anchetă judiciară, obiectul acestora fiind diferit”, astfel încât cele două anchete nu pot interfera", mai transmitea Lazăr.
De asemenea, Procurorul General mai informa că în cauza ce formează obiectul dosarului nr. 213/P/2017, s-a dispus la 20.06.2017 clasarea cu privire la sesizarea din oficiu din 24.04.2017, întrucât faptele nu există în materialitatea lor. În ordonanţă se reţine că din materialul probator nu rezultă niciun element sau indiciu de natură să conducă la presupunerea rezonabilă că s-ar fi comis o faptă prevăzută de legea penală.