Noi lovituri pentru ANI, "în lucru" la Parlament
alte articole
UPDATE: Agenţia Naţională de Integritate a reacţionat prompt la adoptarea tacită a celor două propuneri legislative, reiterând faptul că acestea urmăresc eliminarea sancţiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor în aşa fel încât persoana în cauză să nu mai poată ocupa aceeaşi funcţie eligibilă care a generat starea de incompatibilitate ori conflictul de interese, dar să poată ocupa orice altă funcţie aleasă ori numită
Potrivit comunicatului de presă remis de ANI Epoch Times, prin aceste propuneri se instituie posibilitatea rotirii în funcţiile publice în condiţiile în care sunt incompatibili sau în conflict de interese. Spre exemplu, un primar care a încălcat regimul conflictelor de interese sau al incompatibilităţilor, în exercitarea mandatului de ales local, ar putea candida pentru un mandat de membru al Parlamentului.
Mai mult, adoptarea acestor amendamente, în condiţiile în care anul viitor urmează să fie organizate alegeri locale şi parlamentare, va da posibilitatea persoanelor incompatibile sau aflate în conflict de interese să ocupe funcţii sau demnităţi publice, cu toate că în cazul acestora operează interdicţia de trei ani, mai precizează ANI.
De asemenea, Agenţia Naţională de Integritate mai precizează că cele două propuneri de amendare a cadrului legislativ contravin Deciziei Curţii Constituţionale nr. 418/2014, „a accepta interpretarea conform căreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis să mai ocupe doar funcţia care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb ocupa orice altă funcţie eligibilă, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii şi aplicabilităţii sancţiunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput într-un stat de drept”
"În altă ordine de idei, Agenţia Naţională de Integritate solicită instituţiilor abilitate clarificarea elementelor care ţin de procedura de adoptare într-o manieră transparentă a celor doua propuneri legislative având în vedere informaţiile contradictorii cu privire la termenele constituţionale de adoptare tacită.
Cele patru puncte de vedere transmise de ANI instituţiilor relevante cu privire la propunerile legislative de modificare a art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 pot fi consultate pe pagina de Internet a Agenţiei, la secţiunea „PUNCTE DE VEDERE LEGISLAŢIE”.” adaugă instituţia.
***
Camera Deputaţilor a adoptat tacit miercuri, în plen, pentru a doua oară, două proiecte de lege care modifică regimul incompatibilităţilor prevăzut în Legea 176/2010 privind funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, relatează Hotnews. În consecinţă, cele două proiecte vor merge la Senat, cameră decizională pe legile privind integritatea.
Unul dintre proiecte este al senatoarei PC Cristiana Anghel, iar celălalt aparţine mai multor deputaţi PSD, UDMR şi unui deputat de la minorităţi, ambele vizând modificarea alin (2) al art. 25 din legea 176/2010. În cazul în care acestea ar fi adoptate, o persoană găsită incompatibilă sau în conflict de interese are interdicţie timp de trei ani de la a ocupa doar funcţia pentru care a fost găsit incompatibil sau în conflict de interese, având însă dreptul să ocupe alte funcţii publice.
Conform sursei citate, cele două proiecte au avut termen de adoptare tacită începutul lunii mai, iar pe 13 mai s-a luat act de adoptare în plenul Camerei Deputaţilor. Ulterior, au apărut discuţii la nivelul conducerilor celor două camere referitor la ce for este cel decizional, astfel că nu s-a îndeplinit complet procedura parlamentară pentru ca proiectele să fie înaintate Senatului.
Mai merită menţionat în context că ANI a mai primit recent o lovitură, prerogativele fiindu-i reduse dramatic în urma promulgării unei legi iniţiate de şase deputaţi PSD şi adoptate cu o majoritate zdrobitoare în Parlament. Respectiva lege stipulează că primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene primesc dreptul de a face parte din adunările generale ale companiilor de utilităţi de la nivel local, fără a mai exista pericolul incompatibilităţii.
Adoptarea legii a stârnit un uriaş scandal, având în vedere că în baza noului act normativ primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene primesc dreptul să facă parte din Consiliile de administraţie al companiilor de utilităţi publice, lucru interzis de legea 161/2003. Practic, legea a introdus un nou regim al incompatibilităţilor, amputând prerogativele Agenţiei Naţionale de Integritate. Mai multe informaţii pe acest subiect, puteţi accesa aici.
Agenţia Naţionalã de Integritate reitereazã faptul cã cele douã propuneri legislative de modificare a art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 (http://goo.gl/LBoQCV, http://goo.gl/92cfyD) urmãresc eliminarea sancţiunilor ce decurg din încãlcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilitãţilor în aşa fel încât persoana în cauzã sã nu mai poatã ocupa aceeaşi funcţie eligibilã care a generat starea de incompatibilitate ori conflictul de interese, dar sã poatã ocupa orice altã funcţie aleasã ori numitã.
De asemenea, prin aceste propuneri se instituie posibilitatea rotirii în funcţiile publice în condiţiile în care sunt incompatibili sau în conflict de interese. Spre exemplu, un primar care a încãlcat regimul conflictelor de interese sau al incompatibilitãţilor, în exercitarea mandatului de ales local, ar putea candida pentru un mandat de membru al Parlamentului.
Mai mult, adoptarea acestor amendamente, în condiţiile în care anul viitor urmeazã sã fie organizate alegeri locale şi parlamentare, va da posibilitatea persoanelor incompatibile sau aflate în conflict de interese sã ocupe funcţii sau demnitãţi publice, cu toate cã în cazul acestora opereazã interdicţia de trei ani (https://goo.gl/GRrHgi).
Menţionãm faptul cã cele douã propuneri de amendare a cadrului legislativ contravin Deciziei Curţii Constituţionale nr. 418/2014, „a accepta interpretarea conform cãreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis sã mai ocupe doar funcţia care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb ocupa orice altã funcţie eligibilã, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii şi aplicabilitãţii sancţiunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput într-un stat de drept”.
În altã ordine de idei, Agenţia Naţionalã de Integritate solicitã instituţiilor abilitate clarificarea elementelor care ţin de procedura de adoptare într-o manierã transparentã a celor douã propuneri legislative având în vedere informaţiile contradictorii cu privire la termenele constituţionale de adoptare tacitã.
Cele patru puncte de vedere transmise de ANI instituţiilor relevante cu privire la propunerile legislative de modificare a art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 pot fi consultate pe pagina de Internet a Agenţiei, la secţiunea „PUNCTE DE VEDERE LEGISLAŢIE” (http://goo.gl/J0wgNw, http://goo.gl/ReEUxv, http://goo.gl/Er2iwh, http://goo.gl/s2gtiu).