Tânărul acuzat de propagandă jihadistă a fost reţinut. Era pregătit să devină "martir" pentru ISIS

Tânărul în vârstă de 17 ani acuzat de propagandă jihadistă a fost reţinut, marţi seara, pentru 24 de ore.
(photos.com)

Procurorii DIICOT îl acuză pe tânăr de săvârşirea infracţiunii de promovare a mesajului fundamentalist islamic prin propagandă, prevăzut de Legea privind prevenirea şi combaterea terorismului.

În dimineaţă zilei de marţi, procurorii l-au ridicat pe tânăr de la locuinţa sa din Craiova şi l-au dus la sediul central DIICOT pentru audieri. Cu ocazia percheziţiei făcute la locuinţa acestuia, au fost găsite şi ridicate documente, materiale de propagandă islamistă şi sisteme informatice.

Într-un material video postat pe site-ul DIICOT, se arată că tânărul de 17 ani a parcurs în mod accelerat etapele procesului de radicalizare islamistă.

"Numitul B.L.C. (...) a parcurs în mod accelerat etapele procesului de radicalizare islamistă, prin însuşirea credinţei islamice şi convertirea la islam, aderarea la ideologia radicală islamistă şi la cauza jihadistă promovată de gruparea teroristă Statul Islamic. (...)

După convertirea la islamism, B.L.C şi-a schimbat stilul de viaţă, izolându-se de societate şi familie, identificându-se cu Statul Islamic şi vorbind permanent în numele acestuia. A început să poarte în public ţinută specifică musulmanilor şi să se afişeze pe reţelele de socializare cu însemnele Statului Islamic", transmite DIICOT.

Procurorii susţin că tânărul şi-a arătat "disponibilitatea" pe reţelele sociale de a deveni "martir" pentru ISIS, fie prin deplasarea în zonele în care gruparea jihadistă acţionează, pentru a lupta alături de membrii săi, fie prin sacrificiul său în state din Europa.

Tânărul a început să se intereseze de modul în care poate achiziţiona arme, model AK, grenade, veste antiglonţ şi a studiat modalitatea în care se poate construi artizanal o bombă.

"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2015, suspectul B.L.C. a promovat în mod sistematic, în public, doctrina radical islamistă prin postarea în mediul online, prin intermediul unor reţele de socializare, a unor opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio/video reprezentând activităţi/acţiuni armate/violente şi de propagandă ale grupării teroriste Statul Islamic (decapitări şi incendieri de persoane; execuţii prin împuşcare; mesaje radical-jihadiste ale liderilor unor grupări teroriste; mesaje de propagandă a Statului Islamic; promovarea Sharia), cu intenţia de a le face cunoscute şi a determina câştigarea de noi adepţi capabili să recurgă la săvârşirea aceluiaşi gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o", arată DIICOT, în cadrul unui comunicat de presă remis marţi.

În cauză, procurorii DIICOT au beneficiat de suportul tehnic şi informativ fiind asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Tânărul va fi supus miercuri unei expertize psihiatrice la INML, pentru a se vedea dacă el se află în deplinătatea facultăţilor mintale, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne