"Cetăţean sector 3" îi dă replica lui Robert Negoiţă: "condamnăm lipsa de bun simţ"

Robert Negoiţă
Robert Negoiţă (Epoch Times România)

Acuzaţi de primarul Robert Negoiţă că acţionează "politic" formulând propuneri pe tema bugetului pe 2015, cetăţenii din Sectorului 3 îi dau replica edilului, negând orice acuzaţie de politizare a demersului lor şi condamnând "lipsa de bun simţ şi tratamentul abuziv" la care au fost supuşi cetăţenii care au luat parte la şedinţa de Consiliu Local în care s-a votat bugetul.

"Considerăm total nefondate acuzaţiile de politizare a demersului nostru şi condamnăm lipsa de bun simţ, tratamentul abuziv la care au fost supuşi participanţii la şedinţă şi lipsa de transparenţă în ceea ce priveşte dezbaterea bugetului pe anul 2015 şi a obiectivelor de investiţii." scriu reprezentanţii Grupului Civic „Cetăţean Sector 3”, autor al unor propuneri de amendamente la bugetul local al sectorului.

Reamintim că în data de 13 februarie, Consiliul Local al Sectorului 3 a votat bugetul pe anul în curs, în pofida cererilor cetăţenilor din sector şi a unui ONG că, prealabil adoptării, să se organizeze dezbateri publice pe acest subiect.

Cererile grupului de iniţiativă Cetăţean Sector 3 şi a Centrului de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) de a se retrage bugetul de pe ordinea de zi pentru a fi dezbătut în prealabil cu cetăţenii, aşa cum prevede legea, au fost ignorate. Mai mult, propunerile trimise în prealabil primarului Robert Negoiţă au fost ironizate de către acesta şi de o parte din consilieri.

Astfel, Negoiţă a etichetat iniţiativa cetăţenilor ca fiind "îndoielnică" şi "politică": "Vă demascaţi într-un mod penibil", li s-a adresat primarul cetăţenilor veniţi la şedinţa de consiliu.

Urmare a dispreţului cu care primarul în funcţie, Negoiţă Robert Sorin, a tratat cetăţenii sectorului 3 prezenţi la şedinţa Consiliului Local din data de 13.02.2014, Grupul civic “Cetăţean Sectorul 3” face următoarele precizări.

Redăm în continuare replica cetăţenilor la acuzaţiile pe care Robert Negoiţă le-a adresat în şedinţa de Consiliu:

Demascarea penibilă” la care face apel Negoiţă Robert reflectă un tip de comunicare tributar vremurilor în care partidul unic conducea societatea românească. „ESENŢA POLITICĂ” a demersului Grupului civic “Cetăţean Sectorul 3” este total inexistentă, Negoiţă Robert Sorin atacă acest grup civic pe motive politice de fiecare dată când nu are argumente pertinente şi atunci când ignoră propunerile concrete care privesc bunul mers al guvernării locale, cele care nu se cadrează pe interesele grupurilor de interese pe care le sprijină.

Lipsa transparenţei

Bugetul pe 2015 prezentat şi ascuns printre paginile de web ale Primăriei sectorului 3 pe anul 2014 (pe pagina a doua a bugetului din 2014, secţiunea pentru bugetul din 2015 fiind total inexistentă nu cuprinde anexele cu detalierea obiectivelor de investiţii, detalierea veniturilor şi cheltuielilor, detalierea secţiunii de funcţionare şi a celei de dezvoltare. Conducerea Primăriei sectorului 3 nu a demarat nicio acţiune clară, transparentă de dezbatere a acestui buget. Nu este prima dovadă de amatorism a administraţiei actuale a sectorului 3. Într-un timp de 2,6 ani de administraţie este improbabil să ai o bună gestionare cu un număr de peste 30 de rectificări bugetare

Reabilitarea blocurilor

Dl consilier Iorgu (care a afirmat că cererile "Cetăţean Sector 3" ar duce sectorul înapoi cu 20 de ani n.r.) are capacitatea să citească cerinţele noastre scrise pe 2 pagini în 10 minute , conform propriilor declaraţii. Răspunsul său este de 4 rânduri. Dl consilier Iorgu, după ce a citit în 10 minute 2 pagini, dă dovadă că anumite fraze le-a citit doar pe jumătate. Grupul civic „Cetăţean Sector 3” a cerut “ Diminuarea cu 30% a sumelor alocate procesului de reabilitare termică a blocurilor din sectorul 3 PÂNĂ la publicarea standardelor de cost practicate de primărie şi a contractelor de execuţie din anii 2010 – 2015.”. Dacă standardele de cost practicate în anii 2012-2015 sunt cele corecte şi contractele de execuţie fără să necesite intervenţia ANI (http://www.investigatiimedia.ro/primarul-sectorului-3-robert-negoiţă-anchetat-de-ani-după-dezvăluirile-centrului-de-investigaţii-media/), atunci DA, sumele nu trebuie diminuate! Dorim reabilitare, dar nu la preţuri cu 30% mai mari, incluzând şi consultanţă de 31 milioane lei TVA (http://www.evz.ro/31-milioane-de-lei-de-la-primăria-lui-negoiţă-pentru-consultanta-şi-studii.html )! De exemplu, ce standarde au fost respectate pentru reabilitarea blocului O 31, Aleea Onisifor Ghibu nr. 4, 40 de apartamente, cost 84,42 euro / mp. Transparenţa şi corectitudinea nu se traduc prin întoarcere cu 20 de ani, mai ales că acum 20 de ani transparenţa NU era printre calităţile autorităţilor publice, cum nici acum nu este, după cum clar se observă!

Bani alocaţi cultelor vs. unităţi de învăţământ

În discursul său (http://www.hotnews.ro/ştiri-administraţie_locala-19369652-sectorul-3-are-2015-buget-circa-820-milioane-lei-consilierii-locali-nu-ţinut-cont-părerea-cetăţenilor-care-cereau-nu-mai-cheltuie-bani-borduri-arteziene.htm ), dl primar tratează preferenţial solicitările noastre. Declară “ La biserici, bugetul pe anul trecut a fost de 2 milioane lei şi am executat 1 milion. Anul acesta avem tot 2 milioane şi dacă cei de la biserici vin cu cereri corecte, le vom executa.”

În concluzie, dacă bugetul pe anul precedent pentru biserici a fost supradimensionat (dublu!), anul acesta îl supradimensionăm din nou. Le dăm tot 2 milioane lei, iar între timp în şcoli copiii învaţă în condiţii insalubre. În secolul 21, în Şcoala Generală nr 82 din capitala europeană Bucureşti, elevii s-au îmbolnăvit de scarlatină şi de păduchi din cauza unor lucrări de modernizare neterminate în iarnă! Să investim în viitorul nostru, în copiii noştri! Am sugerat Primăriei Sectorului 3 să aloce suficienţi bani pentru unităţile de învăţământ luând de la alte instituţii care au capacitatea de autofinanţare, precum unităţile de cult, bisericile. Astfel modernizarea TUTUROR şcolilor s-ar face în timp util! Suntem siguri că preoţii ar redirecţiona bucuroşi bani din bugetul alocat pe 2015 pentru confortul copiilor. Articol Libertatea: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/exclusiv-se-intampla-la-o-scoală-din-capitala-scarlatina-păduchi-şi-condiţii-insalubre-pentru-e-521272.html .

Încălcarea drepturilor omului

Se pare că cerinţa “Blocarea solicitărilor de personal către S.C. Administrare Active Sector 3 SRL” a fost dată uitării cu desăvârşire. Reamintim cele comunicate în şedinţa Consiliului Local Sector 3 din 30 ianuarie: “Activitatea primăriei încalcă principii democratice fundamentale. În speţă, mă refer la un canal paralel de selecţie, evaluare şi remunerare pe care l-aţi instituit şi îl practicaţi, generând în cadrul funcţionarilor primăriei, prin discriminare si inegalitate de şanse, două categorii de personal. Pârghia folosită o reprezintă o firmă de apartament, SC Administrare Active Sector 3 SRL, firmă înfiinţată în anul 2012. Această firmă are o cifră de afaceri 0 şi pierderi de 293.190 de lei la finalul anului 2013, după un an de activitate, şi un număr mediu de 7 angajaţi, conform site-ului Ministerului de Finanţe. În ciuda acestei situaţii financiare, angajaţii acestei firme sunt foarte apreciaţi şi cunoscuţi având o mare căutare în zona direcţiilor de specialitate din cadrul primăriei. Aceste direcţii se adresează direct acestei firme şi le solicită personal, precizând cu exactitate, persoana pe care o doresc.

Persoanele care vin de la acestă firmă o fac prin ocolirea procedurii de recrutare a personalului bugetar, prin detaşare pe o perioadă de 6 luni după care li se prelungeşte perioada sau sunt rotiţi la alte direcţii, cu salariile pe care le comunică firma mamă, firma furnizor, de între 4.000 şi 5.000 de lei, salarii ce sfidează grilă de încadrare a personalului bugetar, pregătit profesional, cu vechime şi experienţă. În aceeaşi competiţie, întrecere, în care probele sunt diferite pentru participanţi şi au grade de dificultate diferite, iar motivarea lor este invers proporţională cu dificultatea, este discriminatorie şi inechitabilă, nerespectând principiul egalităţii de şanse. Astfel ce se întâmplă?! Se creează frustrare, blazare, neimplicare şi resemnare, şi implicit ineficienţă în activitate pentru unii, pentru funcţionarii publici veniţi pe filiera legii funcţionarului public, funcţionarii vechi, şi li se creează avantaje celorlalţi, care, prin prisma acestor avantaje, nu mai sunt fideli postului, misiunii avute de îndeplinit, ci devin subordonaţi, loiali, acelor entităţi, acelor surse care i-au promovat şi sprijinit.”

Casa Artelor

În cadrul Servicii de Cultură, avem buget pe o singură categorie şi anume Case de Cultură. Alte servicii de cultură în afară de Centrul Casa Artelor nu am avem? Care este bugetul pentru Casa Artelor. Cumva 9 milioane lei? Cât a fost pentru anul trecut? 5 milioane lei? Dacă este aşa, cum se justifică dublarea sumei alocate? Nu se cunosc destinaţia, contractorii, procedurile de licitaţie, beneficiarii. Totul este la secret şi nu se cunosc detalii legate de contractele derulate de actualul primar.

În concluzie, grupul civic “Cetăţean sectorul 3” nu crede şi nu susţine o administraţie opacă, poliţieneasca şi lipsită de responsabilitate în ceea ce priveşte cheltuirea banilor publici!" se arată în comunicatul remis Epoch Times.