Noi ciocniri armate în estul Ucrainei soldate cu patru victime

Patru persoane au fost ucise în cele mai recente lupte din estul ucrainean zguduit de război, unde forţele guvernului din Kiev se luptă cu separatiştii pro-ruşi din aprilie 2014.
Soldati ucraineni în satul Peski, regiunea Doneţk, 7 noiembrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.01.2016

“În cursul ultimei zile, doi soldaţi ucraineni au fost ucişi”, a declarat duminică un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Motuzianik.

El a precizat că unul dintre cei doi soldaţi a fost ucis în apropierea satului Zaitseve, situat la aproximativ 55 km nord-est de capitala regională Doneţk, în timp ce al doilea a murit din cauza unor răni cauzate de şrapnel, într-un atac cu o grenadă în aceeaşi zonă.

În acelaşi timp, Eduard Basurin, purtător de cuvânt al separatiştilor pro-ruşi, a anunţat moartea unuia dintre comandanţii săi, susţinând: “Colonelul Evgheni Kononov a fost ucis pe front”.

Conform unei agenţi de ştiri care operează sub auspiciile separatiştilor, o altă victimă în tabăra lor a fost raportată în timpul celor mai recente ciocniri armate. Separatistul ar fi fost ucis de un lunetist al armatei ucrainene sâmbătă seară.

Se crede că acestea sunt primele victime ale conflictului din estul Ucrainei din 2016.

Conflictul ruso-ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului 2014, după ce liderul rus Vladimir Putin s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a abandonat în ultimul moment. Acest fapt a declanşat proteste de stradă, înăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat protestele ample de pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimat parcursul european pe care îl doreşte poporul ucrainean.

Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să îi sprijine pe separatiştii din estul Ucrainei şi să anexeze Crimeea în martie 2014, fapt ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirmă că Rusia îi ajută pe separatiştii pro-ruşi atât cu arme cât şi cu soldaţi, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are.

În 1 septembrie 2015, cele două tabere au promis din nou că vor implementa un acord de încetare a focului care a fost semnat în capitala belarusă Minsk în februarie 2015. Dar, de atunci, Kievul şi separatiştii s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului şi de amânarea implementării acestuia.

Conform ONU, peste 9.000 de persoane, incluzând civili şi soldaţi, au fost ucise în provinciile estice ucrainene Lugansk şi Doneţk de la izbucnirea acestui conflict.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor