"Noaptea, ca hoţii" în varianta de Radio România. Lider sindical câştigă un proces cu instituţia

Înalta Curte de Casaţie şi Justitie a dat dreptate, definitiv, candidaţilor din partea sindicatului SUS-Radio România, pe care conducerea Radioului Public i-a privat de dreptul de a concura pentru locurile destinate reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie. Decizia este văzută de sindicalişti drept o recunoaştere a abuzului conducerii SRR.
Loredana Diacu
21.04.2017

alte articole

Liderul Sindicatului Unit al Salariatilor-Radio Romania, Adrian Moise, 16 mai 2014 (Epoch Times)
Loredana Diacu
21.04.2017

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, în această săptămână, verdictul final în povestea alegerilor reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie, confirmând practic că acestea au fost marcate de o serie de abuzuri. Despre ce este vorba?

În iunie 2014, Adrian Valentin Moise, lider al Sindicatului Unit al Salariaţilor-Radio România (SUS-Radio România) din Radioul Public, încerca cu disperare să atragă atenţia opiniei publice că în Radioul public se petrec abuzuri, în legătură cu organizarea scrutinului pentru alegerea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie al societăţii. Motivul? Cu doar puţine zile înainte, liderului sindical - lăsat fără loc de muncă după ce a intrat în conflict deschis cu preşedintele director general al SRR, Ovidiu Miculescu, personaj declarat incompatibil şi în conflict de interese de către ANI - i s-a tăiat în plus, orice şansă de a candida, conducerea instituţiei modificând peste noapte regulamentul.

Mai mult, în ziua alegerilor, Adrian Moise, care susţine că Regulamentul a fost modificat "noaptea, ca hoţii" (sună actual, nu?) special pentru ca el să nu poată candida împreună cu Cristian Pîrvulescu – preşedinte al Pro Democraţia, Teodora Stanciu – preşedinte al Asociaţiei Ziariştilor Independenţi din România, Niculae Lev Iulia - regizor tehnic la Radio Bucureşti FM şi Elena Jipescu – salariată la Radioul public, a fost informat de un coleg că buletinele de vot sunt numerotate (înseriate), ceea ce încalcă articolul 19, litera d) din legea 41/1994 (legea privind organizarea SRR şi SRTV), care prevede că votul este secret.

Ţinut la uşă de bodyguarzi, Moise a sunat la 112, a depus ulterior plângere penală împotriva membrilor Comitetului Director şi a Comisiei Tehnice şi, în paralel, s-a adresat şi Instanţei acuzând ilegalitatea modificării Regulamentului. Căci, dincolo de faptul că modificările erau cu dedicaţie, prin schimbarea regulamentului în seara de 3-4 iunie, Comitetul Director s-a substitut practic Parlamentului şi Guvernului, singurele foruri abilitate să dea legi.

La aproape trei ani de atunci, finalmente, Adrian Moise şi colegii lui s-au văzut în posesia unei hotărâri a Înaltei Curţi care confirmă soluţia anulării articolelor din Regulamentul SRR în temeiul cărora sindicaliştilor li s-a interzis să candideze.

Povestea

Pe 3 iunie 2014 Parlamentul Românie a transmis conducerii SRR adresa prin care se solicită organizarea unor alegeri pentru desemnarea salariaţilor pentru cele 2 locuri din CA al SRR. Tot în data de 3 iunie 2014 Sindicatul Unit al Salariaţilor-Radio România, condus de Adrian Valentin Moise, a făcut publică lista celor 4 candidaţi din partea SUS-Radio România şi a trimis notificarea aferentă către SRR.

În seara zilei de 3 iunie 2014, în jurul orei 22.30 -23.00, Ovidiu Miculescu, personaj declarat incompatibil şi în conflict de interese de către ANI, împreună cu Comitetul Director a modificat primele 5 articole din Regulamentul de alegeri prin care a obstrucţionat dreptul salariaţilor din Radio, dar şi cetăţenilor din România să candideze pentru un loc în CA al SRR, susţine Moise, în opinia căruia modificările au fost făcute expres pentru ca el şi ceilalţi candidaţi să nu poată candida. Astfel, în urma acestor modificări, celor care nu aveau calitate de salariaţi (cazul lui Moise, Pîrvulescu, Stanciu, Niculae Lev şi Jipescu) li se interzicea să candideze, aceasta în situaţia în care la alegerile precedente, Bogdan Hossu de exemplu nu a avut nicio problemă să candideze, deşi nu era angajat SRR.

Mai multe organizaţii şi asociaţii din Mass Media au atras atenţia privind simulacrul de alegeri, adresând inclusiv o scrisoare deschisă Comisiilor pentru Cultură ale Parlamentului

În 5 iunie 2014, Adrian Moise a depus la Radioul public, plângere prealabilă împotriva Regulamentului şi, pe lângă el şi alţi salariaţi. La rândul ei, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, a criticat public cele întâmplate.

Nu a contat. Pe 9 iunie 2014, în pofida tuturor criticilor exprimate în spaţiul public, SRR a organizat alegerile interne pentru desemnarea celor doi candidaţi. Moise a fost sesizat că buletinele de vot sunt numerotate (înseriate), ceea ce este atât imoral (salariaţii putând fi ulterior intimidaţi dacă votau cu cine nu trebuie), cât şi contrar legii. Revoltat, liderul sindical a sunat la 112, la faţa locului prezentându-se un echipaj de poliţie.

A urmat plângere penală, încă neajunsă pe rolul instanţei după atâta timp şi procesele pe contencios administrativ, câştigate, finalmente de liderul sindical Adrian Moise.

Reamintim că împotriva lui Moise, lider sindical de mai bine de 20 ani, a fost declanşată o adevărată campanie de represiune în 2013, după ce acesta şi sindicatul condus de el au protestat împotriva măsurii de a reduce salariile cu 25% şi, mai ales, după ce au sesizat ANI în legătură cu o posibilă situaţie de incompatibilitate şi conflict de interese a Preşedintelui-Director General Miculescu, numit în funcţie de PSD şi susţinut, conform unor investigaţii media, de Victor Ponta personal (pentru mai multe informaţii pe subiect recomandăm http://epochtimes-românia.com/news/nereguli-la-radio-românia-ovidiu-miculescu-acţionat-în-judecata-de-liderul-sindical-adrian-moise-video---217525).

Contractul de muncă al lui Adrian Moise a fost desfăcut la scurt timp după ce liderul sindical a declarat la Bruxelles, în cadrul unei dezbateri pe tema libertăţii presei organizate de mai mulţi membri ai Parlamentului European în jurul raportului MCV pe ţară, că numirile în funcţiile de conducere în cadrul SRR şi TVR se fac pe criterii politice şi că Ovidiu Miculescu a semnat un angajament cu fosta Securitate, sub numele de cod "Adrian".

Alături de Moise au mai fost excluşi de pe lista celor eligibili dna Teodora Stanciu, jurnalist cu 25 de ani de realizări notabile în radio (pensionată forţat de la Radio România Cultural) şi preşedinte al Asociaţiei Ziariştilor Independenţi din România, precum şi Cristian Pîrvulescu, preşedintele Pro Democraţia, o importantă voce a societăţii civile româneşti, de asemenea propus de Sindicatul SUS-Radio România.

Între timp, zilele lui Ovidiu Miculescu la conducerea Radioului public par a fi numărate, având în vedere şi faptul că în data de 31 ianuarie a.c., Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul depus de acesta împotriva sentinţei prin care a fost declarat definitiv în stare de incompatibilitate.

Miercuri va intra pe ordinea de zi a Parlamentului şi raportul de activitate al SRR, pentru anul 2015, care a fost respins de către Comisiile pentru Cultură.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor