Niveluri masive de radiaţii în reactorul de la Fukushima
alte articole
Nivelurile de radiaţii, din interiorul unui reactor de la centrala japoneză deteriorată Fukushima Daiichi, au ajuns la niveluri letale, aceasta neputând fi accesată, potrivit unui raport al Japan Times.
Tokyo Electric Power Co, sau TEPCO, a declarat pentru ziar că nivelul de radiaţii a ajuns la 73 sieverţi pe oră în recipientul de siguranţă al reactorului 2. Oamenii expuşi la astfel de niveluri ridicate de radiaţii, vor simţi greaţă în doar un minut şi ar putea muri în termen de o lună.
Nici roboţii, endoscoapele şi alte dispozitive nu pot fi desfăşurate în interiorul camerei de izolare, din cauza că radiaţiile mari le fac inutile, a declarat compania. Radiaţiile pot deteriora chip-urile unui calculator şi modifica imaginile capturate de camerele de filmat.
Nivelurile de radiaţii sunt cele mai mari descoperite de companie, de când centrala a fost deteriorată în timpul cutremurului şi tsunami-ul de anul trecut. Oficialii au declarat că valorile mari sunt cauzate probabil de nivelul scăzut al apei de răcire din camera care adăposteşte barele de combustibil.
Compania a declarat pentru ziar că nu are o imagine clară a situaţiei din interiorul recipientului de siguranţă, din cauza radiaţiilor mari. Acelaşi lucru este valabil pentru reactoarele 1 şi 3, care au fost cele mai afectate anul trecut şi ar putea fi într-o stare similară.
Purtătorul de cuvânt al TEPCO, Junichi Matsumoto, a remarcat că societatea trebuie să dezvolte dispozitive şi roboţi care să reziste la niveluri ridicate de radiaţii.
Eiji Koyanagi, un dezvoltator la nivel înalt al Future Robotics Technology Center din cadrul Institutul de Tehnologie Chiba, a declarat pentru Times că roboţii ar putea funcţiona doar pentru două-trei ore dacă sunt expuşi la niveluri atât de ridicate de radiaţii.
Un alt expert, Tsuyoshi Misawa, profesor de fizica nucleară la Research Reactor Institute al Kyoto University a spus că "două sau trei ore ar fi un timp prea scurt", " fiind necesare cel puţin cinci sau şase ore" pentru a obţine imagine de ansamblu în legătură cu ceea ce se întâmpla în recipientul de siguranţă.
Institutul a trimis recent un endoscop în interiorul recipientului de siguranţă al reactorului 2, înainte de a face această constatare.
Lecţii învăţate
Prim-ministrul Yoshihiko Noda a declarat marţi la summit-ul nuclear la nivel mondial din Seul, Coreea de Sud, că Japonia va ţine cont de lecţiile învăţate în timpul dezastrului de la Fukushima pentru a ajuta în lupta împotriva terorismului nuclear.
"Trebuie să utilizăm cunoştinţele şi lecţiile învăţate în timpul [crizei de la Fukushima] pentru a ne pregăti pentru "un rău indus de oameni", cum ar fi atacuri teroriste asupra unor centrale nucleare", a afirmat Noda, potrivit agenţiei de ştiri Kyodo.
Noda a declarat că criza de la Fukushima a subliniat cât de vulnerabile sunt centralele nucleare, spunând că ţările care utilizează această sursă de energie trebuie să aibă o mai bună securitate şi planuri de intervenţie în caz de urgenţă.
În Japonia, prim-ministrul intenţionează să antreneze mai bine poliţia şi alte forţe de securitate pentru a fi gata în caz de un alt dezastru nuclear, fie că e produs de om sau de forţe naturale. Japonia îşi va proteja mai bine instalaţiile nucleare şi va deconecta sistemele informatice de la reţele exterioare pentru a preveni atacurile cibernetice prin internet.