Băsescu: Mai impresionant decât dezastrul din 11 martie a fost ce-am văzut la naţiunea japoneză

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la ceremonia de comemorare a cutremurului din 11 martie 2011, că mai impresionant decât dezastrul natural a fost proba de solidaritate şi de dârzenie a naţiunii japoneze.
Preşedintele Traian Băsescu. (Administraţia prezidenţială)
Epoch Times România
15.03.2012

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la ceremonia de comemorare a cutremurului din 11 martie 2011, că mai impresionant decât dezastrul natural a fost proba de solidaritate şi de dârzenie a naţiunii japoneze.

"11 martie este un moment care probabil este greu de şters din memoria oricărui om de pe planetă. A fost un moment în care parcă aveam impresia, privind imaginile de la televiziuni, că natura vrea să înfrângă omul. Şi ne-a arătat că acest lucru ar fi fost posibil dacă acel om, acea naţiune nu era Japonia. Poate nu este atât de impresionant ce s-a întâmplat pe 11 martie. Mai impresionant decât fenomenul natural din 11 martie a fost ce-am văzut la naţiunea japoneză. A fost o probă de solidaritate în primul rând, o naţiune care în faţa unui dezastru a fost mai unită ca niciodată. O naţiune care a luat notă de dezastru şi a spus noi suntem deasupra lui", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a remarcat că "poate că nimeni n-ar fi crezut într-o refacere atât de rapid".

Băsescu a ţinut să povestească un eveniment din viaţa sa care demonstrează forţa naţiunii japoneze.

"În 1981, comandând o navă de 40.000 de tone, a apărut un incendiu uriaş într-un port francez. Focul topise şi antenele de la radio. Dar când de pe puntea de comandă s-au acţionat butoanele instalaţiilor de siguranţă toate instalaţiile au funcţionat perfect. Niciodată în istoria de 15 ani a navei instalaţiile nu fuseseră utilizate în situaţie reală, cu incendiu la bord. Au funcţionat perfect, dar nava şi instalaţiile erau de construcţie japoneză", a spus preşedintele.

Traian Băsescu a mai subliniat că dezastrul de anul trecut a arătat "şi capacitatea administraţiei japoneze de a acţiona în momentul dezastrului din 11 martie. Oricât de mare a fost acest dezastru solidaritatea poporului japonez, administraţia locală şi centrală au acţionat pentru diminuarea efectelor dezastrului". Totodată, cutremurul şi tsunami-ul care a urmat au arătat "de ce Japonia va continua să fie unele dintre primele ţări ale lumii".

Românii au înţeles prin ce au trecut japonezii pentru că şi ei au avut o experienţă similară, a mai spus preşedintele.

"Şi noi românii ne aducem aminte, iar generaţia mea cu siguranţă îşi aduce aminte, de cutremurul din 1977. A fost şi pentru noi atunci un moment de solidaritate care probabil e greu să se repete. Dar dezastrul de la Bucureşti din 1977 şi nu numai de la Bucureşti ne-a făcut să înţelegem mai bine cât de greu le-a fost japonezilor. Pentru exemplul pe care japonezii l-au dat lumii, exemplu de solidaritate, de dăruire, de dârzenie aş vrea să mulţumesc poporului japonez prin intermediul ambasadorului japonez", a mai declarat Traian Băsescu, care a remarcat şi "umilinţa" familiei imperială faţă de necazurile poporului japonez.

Pe de altă parte, şeful statului a precizat că ceea ce s-a întâmplat "nu trebuie să ne facă să spunem nu energiei nucleare. Semnalul tras de evenimentul centralei nucleare de la Fukushima e legat de responsabilitatea oamenilor politici, a oamenilor de ştiinţă de a face energia nucleara sigură atunci când ea este pusă în slujba omului".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor