"Nimeni nu mai semnează nimic de frica DNA". Kovesi: O problemă falsă ridicată de penali şi susţinătorii lor

CCR urmează să se pronunţe pe tema abuzului în serviciu, o eventuală dezincriminare a acestei infracţiuni urmând să aibă efecte directe asupra luptei anticorupţie. Între timp, în spaţiul public se vehiculează ideea că legea nu este formulată clar, motiv pentru care nimeni nu mai semnează nimic de frica DNA.
Laura Codruţa Kovesi (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
12.06.2016

Mai mulţi inculpaţi şi politicieni au reclamat faptul că funcţionarii publici nu mai ştiu ce pot şi ce nu pot să facă pentru că problema abuzului în serviciu nu este suficient de clar explicată, iar acest lucru duce uneori la blocarea activităţii administraţiei locale. Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a explicat, într-un amplu interviu acordat agenţiei News.ro, că avem de-a face cu o problemă falsă pe care nu o ridică oamenii cinstiţi din România, ci penalii şi susţinătorii lor

"Vi se pare că în ultimii zece ani s-a blocat activitatea administraţiei? Nu s-a încheiat niciun contract din cauza activităţii DNA? Mie nu mi se pare. Mie mi se pare că, după zece ani, s-au trezit funcţionarii corupţi, trimişi în judecată, prinşi de DNA, să spună dintr-o dată că legea nu e previzibilă. Adică înainte, când primeau foloase pentru a încheia contracte într-un anumit fel, legea era extrem de previzibilă şi nimeni nu se prindea", a precizat şefa DNA.

Întrebată dacă există vreo miză politică în spatele dezincriminării abuzului în serviciu, dacă stă cineva pe tuşă şi aşteaptă acest deznodământ, Kovesi a replicat: "Evident că da. În primul rând, inculpaţii prinşi. Ei au invocat aceste excepţii, ei au lansat în spaţiul public aceste apărări derizorii, că legea nu este clară."

"Sunt mii de funcţionari publici în România care sunt cinstiţi şi care îşi fac treaba în fiecare zi. După ce se prinde DNA că nu primeşti bani ca să dai contract unei anumite firme, vii şi spui că legea nu e previzibilă şi că funcţionarii se tem să semneze. Este derizoriu acest lucru, în condiţiile în care, zi de zi, se semnează mii de contracte şi mii de funcţionari îşi fac treaba aşa cum trebuie. (...)

Asistăm în ultima perioadă la un asalt asupra justiţiei şi nu este un asalt din partea cetăţenilor. La fel, şi prin această problemă falsă, că abuzul în serviciu blochează administraţia, nu am auzit-o de la oamenii cinstiţi din România, am auzit-o tot de la persoane care sunt cercetate în dosarele noastre şi de la susţinătorii lor", a subliniat şefa DNA.

Orice greşeală e abuz în serviciu - fals

"Sunt situaţii în care, de cele mai multe ori, oamenii sunt corecţi şi cinstiţi. E posibil ca ei să greşească şi am văzut că se spune că orice greşeală este abuz în serviciu. Noi nu investigăm persoane pentru o simplă greşeală. Abuzul în serviciu presupune să încalci cu intenţie, să obţii un folos ştiind că tu încalci legea.

Spuneţi-mi mie, atunci când vorbim de un contract, când tu trebuie să faci licitaţie publică şi ştii că e trecut în lege acest lucru, dar tu încredinţezi direct contractul unei persoane cu care eşti prieten şi care ulterior îţi dă o excursie în străinătate sau o sumă de bani, vorbim de o simplă eroare? E un caz clar, evident, în care tu, cu bună-ştiinţă, îţi încalci atribuţiile de serviciu pentru a obţine un folos. Aceasta este infracţiunea de abuz în serviciu. (...)

Până la urmă, abuzul în serviciu este, de fapt, o mită mascată. Funcţionarul corupt şi-a diversificat puţin activitatea, nu mai primeşte mită în mod direct, pentru că există riscul de a fi prins, atunci, orice foloase pe care vrea să le obţină, orice ban în plus pe care vrea să îl obţină în mod ilegal, o face prin încheierea de contracte, prin anumite favoruri pe care le face anumitor oameni de afaceri atunci când aceştia participă la licitaţii sau doresc să primească bani din banul public", a explicat şefa DNA.

Kovesi susţine că există, cu siguranţă, de multe ori presiuni asupra funcţionarilor şi "uitaţi-vă la aceste discuţii, că funcţionarilor le e teamă să semneze, că au fost legate de diverse contracte destul de controversate, contracte care, după câştigarea licitaţiei, valoarea contractului a fost crescută artificial, fără să ştie nimeni de ce."

"Vorbim de această teamă de a semna contracte, când este vorba de acte adiţionale, când este vorba de proiecte controversate. Atunci, dintr-o dată, funcţionarilor le e teamă. Într-un fel, e firesc, când ştii că un act nu e legal, că nu este întocmit potrivit legii, sigur că ţi-e teamă să faci acest lucru, dacă eşti un funcţionar cinstit", a adăugat procurorul şef al DNA.

Pentru a citi interviul integral intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor