Nils Muiznieks: Reforma organelor juridice, care se efectuează în Republica Moldova, trebuie accelerată

Comisarul Consiliului Europei (CoE) pentru drepturile omului, Nils Mujnieks.
Comisarul Consiliului Europei (CoE) pentru drepturile omului, Nils Mujnieks. (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Reforma organelor juridice, care se efectuează în Republica Moldova, trebuie accelerată şi orientată spre crearea unui sistem de drept independent, imparţial şi eficient, în măsură să îmbunătăţească apărarea drepturilor omului. Declaraţia a fost făcută de către Comisarul Consiliului Europei, Nils Muiznieks, pentru drepturile omului, anticipând publicarea raportului privind rezultatele vizitei întreprinse în republică în martie 2013.

Potrivit "Infotag", cu referire la site-ul Comisiei Europene, comisarul a subliniat că "procesul de implementare a reformei cere o finanţare adecvată şi adoptarea unor măsuri politice reale".

Comisarul european a chemat autorităţile Moldovei să întrerpindă măsuri radicale pentru reformarea şi depolitizarea procuraturii, să elaboreze o procedură obiectivă, întemeiată pe merite, de selectare a candidaţilor la funcţia de procuror general.

"Bugetul judecătoriilor din Moldova este de 20 de ori mai mic faţă de cel mediu din ţările membre ale Consiliului Europei. De aceea, judecătorii nu sunt protejaţi de presuinea politică nejustificată. Termenul de cinci ani, care permite demiterea sau pedeapsa disciplinară pentru deciziile luate trebuie anulat", consideră oficialul.

Comisarul european a evidenţiat drept o altă problemă faptul, că angajaţii organelor de drept nu sunt pedepsiţi pentru tratament inuman şi torturi. Investigarea unor asemenea cazuri deseori este ineficientă, iar pedeapsa extrem de blândă.

”Este regretabil faptul că, practic, toate dosarele deschise poliţiştilor, care i-au tratat cu cruzime pe participanţii la acţinile de protest din 2009, au fost suspendate de către judecătorii. Autorităţile trebuie să excludă atmosfera de nesancţionare, să examineze minuţios toate declaraţiile privind actele de tortură şi tratament inuman comise de către angajaţii organelor de drept. Politica anticorupţie şi mecanismele adecvate de instruire şi control de asemenea vor fi utile", - consideră înaltul oficial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe