Nicuşor Dan: O eventuală cădere a Ucrainei sau o pace injustă înseamnă un pericol pentru România / Cere convocarea CSAT

Nicuşor Dan (Facebook / NicusorDan.ro)
Andrei Pricopie
23.02.2025

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, candidat independent la alegerile prezidenţiale, a opinat, în emisiunea "Politica Zilei" realizată de Ioana Constantin, că ţările europene trebuie să ajute Ucraina, pentru că o eventuală cădere a Ucrainei sau o pace injustă pentru Ucraina ar însemna un pericol pentru Europa şi mai ales pentru ţările care sunt cele mai apropiate de Rusia.

Jurnalistă: V-am urmărit în ultimele zile, cereaţi ca România să facă tot ce se poate, să fie la masa discuţiilor. A fost a doua tură la Paris, la un fel de mini-summit, într-o altă formulă decât eram noi obişnuiţi, dar se cere în continuare aici, acasă, şi convocarea de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Se vorbeşte foarte mult despre o situaţie periculoasă în care este România, în mijlocul acestor negocieri. Cum vedeţi lucrurile? Ce ar trebui făcut în continuare? Mai cu seamă că suntem şi în campanie pentru alegeri prezidenţiale şi se mişcă foarte multe scenarii, mai ales din zona suveranistă.

Nicuşor Dan: O convocare a CSAT-ului este necesară, dar cu calm, pentru a analiza întregul context. CSAT-ul nu trebuie să discute zvonuri sau să se uite foarte mult la declaraţii, trebuie să ne uităm la fapte. Trăim într-un moment complicat, în care se încearcă o reechilibrare a puterii mondiale, şi atunci toate aceste informaţii trebuie să fie împărtăşite de membrii CSAT-ului, informaţii pe care preşedintele interimar le are pe canale diplomatice.

Jurnalistă: Care ar trebui să fie poziţionarea României mai departe? Pentru că se negociază în acest moment legat de pacea din Ucraina, se negociază inclusiv la nivel european, deşi pare că peste capul Europei. Vedem toate declaraţiile astea şocante, aşa brutale, pe care le tot face Donald Trump.

Nicuşor Dan: Evident că pacea este ceva de dorit, numai că o pace trebuie să fie obţinută cu acordul Ucrainei. Acum, faţă de scenariile pe care le auzim noi, cumva interpretând nişte declaraţii publice, întrebarea este dacă, în ipoteza în care Statele Unite retrag ajutorul pentru Ucraina, Europa este în stare să compenseze acest ajutor şi să ajute Ucraina pentru a-şi negocia o pace justă. Şi eu aş vrea ca ţările europene, împreună, să ajute Ucraina, pentru că o eventuală cădere a Ucrainei sau o pace injustă pentru Ucraina, în momentul acesta, ar însemna un pericol pentru Europa şi un pericol pentru ţările din Europa care sunt cele mai apropiate de Rusia, iar România este printre ele.

Jurnalistă: Se vorbeşte tot mai mult despre această posibilitate ca America... Vedem că Pentagonul îşi reduce cheltuielile cu 9% în perioada asta, să ajungă la retragerea trupelor din Europa. Ne interesează direct, pentru că avem aici, în România, trupe americane. Nu vorbesc de cele NATO, vorbesc de cele specific americane, baza de la Kogălniceanu de asemenea, parteneriatul nostru strategic cu America, foarte important şi pus foarte mult în discuţie în aceste zile. Ce ar trebui România să facă pentru a-şi securiza în continuare această relaţie pe care a avut-o de-a lungul anilor cu America?

Nicuşor Dan: Sunt mai multe lucruri de spus aici. În primul rând, într-o declaraţie recentă, Donald Trump a spus că nu doreşte să retragă bazele din Europa. Bineînţeles că lucrurile se pot schimba, dar pentru moment suntem în această realitate.

Pe de altă parte, extrapolând puţin de la zilele acestea şi uitându-ne la imaginea de ansamblu, e adevărat că, în ultimii ani, a fost un dezechilibru între securitate şi costurile pe care ţările din Alianţa Euroatlantică le-au plătit pentru armată. Şi bineînţeles că trebuie o reechilibrare a acestor costuri şi eu sunt de acord ca, pentru securitatea sa, România să plătească mai mult pentru armată, pentru ca armata sa să fie competitivă.

Eu mai cred că este în interesul Statelor Unite să aibă o Europă prietenă, parteneră, pentru că Statele Unite şi Europa împărtăşesc aceleaşi valori culturale, aceleaşi valori civilizaţionale, şi cred că în direcţia asta ar trebui să meargă lucrurile. În orice caz, România trebuie să-şi consolideze statul, România trebuie să exprime ferm, inclusiv la alegerile care urmează, dorinţa sa de a rămâne în spaţiul euroatlantic, şi eu cred că românii sunt înţelepţi astfel încât să nu ne punem cu toţii în pericol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor