Nicuşor Dan, despre (ne)intrarea lui Cioloş în USR: "S-au spus multe neadevăruri!"
alte articole
Pe fundalul tumultului stârnit de vestea că "Nicuşor Dan nu l-a vrut pe Cioloş în USR", liderul USR îşi transmite, pe Facebook, poziţia faţă de acest subiect, susţinând că s-au spus multe neadevăruri şi "jumătăţi de adevăr" pe tema intrării lui Cioloş în formaţiunea sa.
"S-au relatat trunchiat lucrurile care s-au întâmplat şi s-au denaturat mult cuvintele pe care le-am spus", susţine Nicuşor Dan.
Potrivit lui Dan, nu a existat o decizie de respingere a intrării lui Dacian Cioloş în USR şi, de altfel, "nimeni nu poate decide să respingă intrarea în USR a oricărei persoane care respectă criteriile de admitere în USR."
Nicuşor Dan mai susţine că lui Cioloş i-a fost transmisă o invitaţie pentru o discuţie privind intrarea în USR (sau colaborarea cu USR) pentru el şi pentru echipa lui iar o echipă din USR a fost mandatată pentru acest dialog. În consecinţă, în acest moment decizia de a participa la această discuţie este la Dacian Cioloş, spune Dan.
Liderul USR mai precizează că opinia majoritară în partid este că intrarea lui Dacian Cioloş în USR, în acest moment, este benefică pentru USR şi admite că el a susţinut opinia contrară. Însă, adaugă Nicuşor Dan, USR este un partid democratic iar el, deşi preşedinte al partidului, va acţiona în acord cu voinţa majorităţii.
"Opinia majoritară în USR este că partidul nostru trebuie să continue în linia „morală” în care a început: fără primirea de primari sau parlamentari de la alte partide. Fără fuziuni sau alianţe cu partidele vechi şi fără dizolvarea în „marele partid al dreptei”.
Cu mici excepţii, dezbaterea în USR a fost una pe argumente şi nu pretext pentru o luptă de putere în interior", mai susţine Nicuşor Dan care prezintă argumentele "pro" şi "contra" vis a vis de intrarea în acest moment a lui Dacian Cioloş în USR:
"Opinia majoritară:
a. În clipa de faţă Cioloş este o persoană cu o credibilitate percepută mai mare decât credibilitatea percepută a USR; deci speranţa că va exista un transfer de credibilitate dinspre dânsul înspre USR; deci - în consecinţă - o creştere în sondaje a USR
b. Poate aduce un plus de profesionalism în USR
c. Poate aduce USR-ului leadershipul de care are nevoie în aceste momente.
Opinia minoritară:
a. În clipa de faţă, brandul "Dacian Cioloş" este mai bine definit decât brandul USR. Din acest motiv USR va deveni pentru opinia publică "partidul lui Cioloş” şi prin asta va dispare imaginea de independenţă faţă de partidele vechi. Este notoriu că Dacian Cioloş a negociat pentru a intra în PNL înainte să înceapă discuţiile pentru intrarea în USR. În campanie a fost purtător de imagine PNL, apărând pe afişele PNL şi 60% din persoanele care îl vor în politică îl văd pe Cioloş în PNL.
b. Chiar dacă aduce pe termen scurt un plus pentru USR, pe termen mai lung poate limita imaginea USR la performanţa guvernului Cioloş, cu toate compromisurile ei (non-combat la votul pentru primari într-un singur tur, prestaţiile miniştrilor Dâncu, Tobă şi Curaj etc.)
c. În publicul reformist care simpatizează (cumulat) cu "Dacian Cioloş şi USR" există un clivaj între un public „moral” şi un public „pragmatic” (între cei care nu acceptă alianţa cu PNL şi cei care o acceptă; între cei care nu acceptă primiri de primari şi parlamentari de la partidele din majoritate, şi cei care le acceptă). În acest moment, Dacian Cioloş şi echipa sa par orientaţi înspre "soluţia pragmatică”. Aşa că un partid nou-creat al lui Dacian Cioloş funcţionând separat plus USR ar putea cuprinde împreună ambele publicuri - funcţionând complementar. Ar servi "cauza" fără să alieneze niciun "alegător reformist", având fiecare publicul lui natural", scrie Nicuşor Dan.
"Închei aici, sperând că acum sunteţi mult mai bine informaţi despre ce s-a întâmplat cu adevărat până acum, care e stadiul actual al discuţiilor şi care sunt curentele de gândire şi acţiune din interiorul USR. Cunoscând acum argumentele puse la bătaie, puteţi să va faceţi o părere personală în deplină cunoştinţă de cauză", concluzionează Nicuşor Dan.
Reamintim că, în urmă cu două zile, fostul şef al Cabinetului tehnocrat şi director executiv în cadrul Asociaţiei România 100, Alin Cristian Mituţa anunţă că Cioloş nu va intra în Uniunea Salvaţi România. Cazul este închis pentru că Nicuşor Dan a spus clar că nu este binevenit, a explicat fostul director al Cabinetului Cioloş.
"Numele lui Dacian Cioloş e vehiculat (din nou) fără voia lui în această afacere în care nu are nimic de-a face. Situaţia e foarte clară: USR era una din opţiunile de implicare pe care el şi echipa lui le luau în considerare, aşa cum a declarat şi public. În urma discuţiilor, preşedintele USR a spus foarte clar că Dacian Cioloş nu este binevenit în partid. Prin urmare, intrarea în USR nu mai este de actualitate şi nu mai este luată în calcul. Nu mai suntem în nicio formă de tatonare, aşa cum spunea Nicuşor Dan, cazul este închis", scria pe Facebook fostul director al Cabinetului Cioloş.