Cioloş revine în forţă: Luăm în calcul foarte serios un partid politic nou

Fostul premier Dacian Cioloş nu pleacă nicăieri. Îşi strânge armata de tehnocraţi şi se pregăteşte să demareze un proiect politic nou menit să continue schimbarea în bine a societăţii.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Organizaţia neguvernamentală pe care o va lansa alături de foşti membri ai Executivului pe care l-a condus s-ar putea transforma într-un partid politic nou, a declarat joi, într-un interviu acordat RFI, fostul şef al tehnocraţilor Dacian Cioloş, adăugând că este nevoie de o alternativă credibilă pentru viitoarele alegeri.

"E o organizaţie neguvernamentală cu obiective politice, în măsura în care politică înseamnă să fi preocupat de viaţa cetăţii, de ceea ce se întâmplă în societate. Aş vrea în primul rând şi am vrea în primul rând, pentru că vor fi parte a acestei asociaţii, în momentul în care o vom lansa, mai mulţi dintre membrii fostului Guvern, la nivele diferite, aş vrea să continuăm să lucrăm pe anumite proiecte pe care le-am început cât am fost la guvernare şi care nouă ni se par importante ca ele să fie implementate şi în domeniul economic şi în domeniul social, în domeniul educaţiei, în domeniul sănătăţii şi aşa mai departe. Vom veni cu propuneri, inclusiv cu propuneri legislative, care să poată să fie susţinute de partide care sunt în Parlament.", a declarat Cioloş.

Fostul premier a reamintit că această platformă iniţial când a lansat-o şi când era prim-ministru, a fost susţinută de PNL şi de USR, care acum sunt în Parlament, şi cu care îşi doreşte şi în perioada următoare o colaborare deschisă, onestă.

"Sigur, nu numai cu cele două partide, orice partide care pornind de la principiile şi valorile pe care le-am susţinut în aceasta platformă vor fi gata să lucreze cu noi, ca să facem aceste propuneri, să promovăm aceste propuneri, vom fi deschişi la acest gen de colaborare. Deci vom coagula, vom concentra competenţă tehnică, specifică, politică pe anumite domenii, pentru a veni atât cu propuneri care pot face obiectul unor propuneri legislative în Parlament, prin intermediul partidelor membre în Parlament, dar şi cu propuneri de proiecte care pot fi implementate în colaborare directă cu mediul de afaceri, cu alte organizaţii neguvernamentale care lucrează pe anumite domenii şi care au nevoie de această expertiză, pentru a putea implementa proiecte", precizat Cioloş.

Întrebat dacă l-ar interesa o colaborare de altă natură, mai strânsă, cu PNL, fostul prim-ministru a replicat: "Dacă la un moment dat va fi o decizie în acest sens, o s-o anunţ. Deocamdată, nu am nimic conturat sau decis nici cu PNL-ul, nici cu USR-ul".

"Luăm în calcul foarte serios inclusiv un proiect politic nou, deci un proiect politic, o mişcare politică sau un partid politic. Indiferent de opţiunea pe care o vom avea, obiectivul nostru este să putem contribui la un proiect politic credibil sau o alternativă politică credibilă pentru viitoarele alegeri, dar care să nu aştepte viitoarele alegeri, pentru a veni cu anumite propuneri care să poată să fie implementate până atunci", a subliniat Cioloş.