Nicolas Maduro vizitează Moscova pentru a obţine mai mulţi bani
alte articole
Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a călătorit în Rusia cu speranţa să obţină suport politic şi financiar din partea omologului rus, Vladimir Putin. Deşi Venezuela are datorii de miliarde de dolari către Rusia, Putin şi-a exprimat sprijinul pentru Maduro în timpul întâlnirii ce a avut loc miercuri la reşedinta de stat Novo-Ogariovo din apropierea Moscovei, potrivit Deutsche Welle.
Afirmând că “situaţia din Venezuela rămâne cumplită”, Putin i-a spus lui Maduro: “Vă susţinem eforturile pentru acord mutual în societate şi susţinem toate acţiunile dvs. menite să normalizeze relaţiile cu opoziţia”.
“Condamnăm orice acţiune teroristă, orice încercare de schimbare a situaţiei cu forţa”, a adăugat Putin.
La rândul său, Maduro, care a fost reales în urma unui scrutin disputat în luna mai, i-a declarat şefului de la Kremlin: “Ne confruntăm cu diverse ameninţări şi agresiuni, însă am învăţat cum să le tratăm. Suntem fermi, câştigăm”.
Atât Rusia cât şi Venezuela se confruntă în prezent cu o izolare internaţională, sancţiuni americane şi preţuri scăzute la petrol, factori ce afectează producţia de petrol a ambelor naţiuni.
De asemenea, ţara sud-americană se chinuie în prezent să livreze în continuare petrol către Rusia, China şi Cuba pentru a acoperi datoriile către aceste ţări.
Gigantul rus Rosneft a investit masiv în câmpurile petroliere ale Venezuelei. În urmă cu câteva zile, Igor Secin, directorul general al companiei şi un aliat al lui Putin, s-a dus în Caracas pentru a-l convinge pe Maduro să înţeleagă importanţa îndeplinirii angajamentelor ţării sale faţă de Moscova.
Venezuela suferă de pe urma unei recesiuni severe care a declanşat malnutriţie, hiperinflaţie şi emigrare în masă. Situaţia este dezastruoasă în ţară, iar Maduro se confruntă cu tulburări civile grave, cu lipsuri masive de medicamente şi alimentare. Prognoza hiperinflaţionistă a FMI este de 1.000.000% până la sfârşitul anului şi un PIB în scădere cu 18% anul acesta, deoarece guvernul continuă să tipărească pur şi simplu bani în speranţa că va umple golurile economiei.
Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie largă de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe pe diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare.
Criza economică a lovit atât de tare, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.
Între timp, sectorul industrial al Venezuelei funcţionează la o capacitate de doar 30%, potrivit statisticilor din sectorul agricol - capacitate care asigură acum doar un sfert din consumul naţional, deşi acum câţiva ani asigură 75%, potrivit Federaţiei Naţionale a Fermierilor.