CNN: SUA intenţionează să trimită o navă de luptă în Marea Neagră
alte articole
CNN a raportat că SUA intenţionează să trimită o navă de luptă în Marea Neagră, măsură ce are loc pe fondul tensiunilor ridicate dintre Ucraina şi Rusia.
Reţeaua de televiziune a precizat miercuri că oficiali din armata americană au cerut Departamentului de Stat al SUA să anunţe Turcia despre posibilitatea ca o navă să treacă prin Strâmtorile Bosfor şi Dardanele, cele două canale de navigaţie legând Marea Mediterană de Marea Neagră, potrivit RFE/RL.
CNN a citat trei oficiali americani anonimi ca surse pentru raportul său, care nu a putut fi confirmat imediat.
Un tratat de câteva decenii cere ca toate ţările care nu au o linie de coastă în Marea Neagră să trimită Turciei o notificare de 15 zile cu privire la momentul în care navele lor intenţionează să traverseze strâmtorile.
Doi dintre oficialii anonimi au precizat pentru CNN că planurile nu sunt definitive şi că notificarea urmăreşte doar să ofere Marinei SUA opţiunea de a muta o navă de luptă în zonă.
“Noi desfăşurăm în mod regulat operaţiuni pentru întărirea securităţii şi stabilităţii în zona de operaţiuni a Flotei a 6-a americane, cu scopul de a include şi apele internaţionale şi spaţiul aerian al Mării Negre”, a declarat comandantul Kyle Raines, purtător de cuvânt al acestei flote, într-un interviu cu CNN.
“Ne rezervăm dreptul să operăm liber în conformitate cu legile şi normele internaţionale”, a adăugat el.
NATO, care are câteva ţări membre cu ieşire la Marea Neagră, şi SUA au trimis în mod regulat nave de luptă pentru a patrula în Marea Neagră, în pofida temerilor ruşilor.
Planul anunţat de CNN are loc pe fondul amplificării tensiunilor dintre Kiev şi Moscova cu privire la confruntarea maritimă din 25 noiembrie, când Marina rusă a deschis focul asupra a trei nave ucrainene care încercau să treacă pe sub masivul Pod al Strâmtorii Kerci, structură ce leagă Rusia continentală de peninsula ucraineană anexată de ruşi, Crimeea.
În final, Rusia a confiscat cele trei nave şi 24 de marinari ucraineni, pe care doreşte să îi judece pentru trecere ilegală a frontierei şi alte acuzaţii.
După confiscarea navelor, Kievul a adoptat legea marţială în 10 regiuni ale Ucrainei pentru o perioadă de 30 de zile şi a interzis accesul pe teritoriul său bărbaţilor ruşi cu vârste cuprinse între 16 şi 60 de ani.
Confruntarea maritimă dintre Rusia şi Ucraina a fost în topul agendei recentei întâlniri de la Bruxelles dintre miniştrii de externe ai statelor membre NATO, la care a participat şi omologul ucrainean Pavlo Klimkin.
După discuţii, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că cei 29 de membri ai alianţei au cerut Rusiei să “elibereze imediat marinarii ucraineni şi navele ucrainene pe care le-a capturat. Rusia trebuie să permită libertatea de navigaţie şi accesul nestingherit la porturile ucrainene”.
Iar marţi, ministrul ucrainean pentru Infrastructură, Volodimir Omelian, a afirmat că Rusia a deblocat parţial porturile ucrainene Berdiansk şi Mariupol din Marea Azov.
Omelian a precizat că navele care navighează prin Strâmtoarea Kerci către şi dinspre porturile ucrainene “sunt oprite şi inspectate de Rusia ca şi în trecut, însă traficul a fost parţial repornit”.
“Trecerea navelor cu produse agricole prin porturile din Marea Azov a fost deblocată. Încărcarea cerealelor în nave prin porturile Mariupol şi Berdiansk este repusă în funcţiune şi se desfăşoară în mod normal”, potrivit unei declaraţii publicate de Ministerul ucrainean al Agriculturii.