Venezuela renunţă la dolari. Trece pe euro şi yuani

Protest anti-guvern în Venezuela, mai 2017.   (Getty Images)
Andrei Popescu
19.10.2018

Venezuela intenţionează să injecteze 2 miliarde de euro în economie, în contextul în care sancţiunile americane limitează accesul naţiunii sărăcite la pieţele de capital, potrivit Bloomberg.

Venezuela va recurge la plăţi internaţionale în euro şi yuani, iar dolarul american va înceta să mai fie o valută de bază, ca urmare a blocadei financiare impuse asupra ţării de către administraţia preşedintelui Donald Trump.

Decizia anunţată de ministrul venezuelean al Industriei şi Producţiei Naţionale, Tareck El Aissami, încearcă să accelereze creşterea economică a ţării.

Economistul Raul Penaloza, profesor şi cercetător la Centrul venezuelean pentru Studii privind Situaţia Economică (OVRE), a salutat iniţiativa, afirmând că aceasta va stimula companiile şi persoanele fizice cu conturi străine pe care nu le mai pot folosi în tranzacţii.

“Folosirea unui sistem alternativ european sau asiatic va simplifica comerţul, cu siguranţă, şi va oferi un rezultat pozitiv în cel mai scurt timp posibil”, a explicat expertul.

Penaloza consideră de asemenea că decizia va reduce dependenţa tehnologică a Venezuelei de Statele Unite.

“Piaţa venezueleană se va putea reorienta spre pieţele europene şi asiatice pentru tehnologii, piese de schimb şi alte produse. Ca urmare, influenţa SUA asupra regiunii va slăbi”, a notat el.

Această cale va fi dificilă pentru Venezuela şi cea mai mare problemă este necesitatea încetării utilizării conturilor bancare deschise în SUA sau administrate prin intermediul SUA.

“Un număr mare de importatori şi exportatori venezueleni au conturi străine în SUA sau în sateliţii săi, precum Panama. Acest lucru va provoca mici întârzieri înainte ca întreprinderile şi întregul sistem, atât public cât şi privat, să se reorienteze către Europa sau Asia”, a mai afirmat Penaloza.

Pentru a preveni speculaţiile publice cu noile valute de bază, autorităţile din Caracas au anunţat creşterea rezervelor bancare.

Cota minimă de fonduri pe care băncile comerciale trebuie să le menţină la Banca Centrală a Venezuelei va fi crescută de la 31 la 40%. Ca urmare, cantitatea de bani aflaţi în circulaţie va scădea, precum şi posibilele speculaţii.

Venezuela suferă de pe urma unei recesiuni severe care a declanşat malnutriţie, hiperinflaţie şi emigrare în masă. Opoziţia îl învinuieşte pe liderul venezuelean Nicolas Maduro de distrugerea unei economii cândva puternice şi îl acuză de autoritarism.

Agravarea problemelor ţine de prognoza hiperinflaţionistă a FMI de 1.000.000% până la sfârşitul anului şi un PIB în scădere cu 18% anul acesta, deoarece guvernul continuă să tipărească pur şi simplu bani în speranţa că va umple golurile economiei.

Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o gamă largă de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe pe diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare.

Criza economică a lovit atât de tare încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.

Între timp, sectorul industrial al Venezuelei funcţionează la o capacitate de doar 30%, potrivit statisticilor din sectorul agricol - capacitate care asigură acum doar un sfert din consumul naţional, deşi acum câţiva ani asigura 75%, potrivit Federaţiei Naţionale a Fermierilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor