Nicolăescu: pachetul de bază prevede reaşezarea consultaţiilor
alte articole
Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii, a afirmat luni la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, că pachetul de servicii medicale de bază, care ar putea fi adoptat la 1 noiembrie, nu prevede excluderea anumitor consultaţii care se făceau în spital până în prezent, ci reaşezarea acestora.
"Atunci când am început să vorbim de pachetul de servicii medicale de bază, am făcut precizarea că această obligaţie o avem în programul de guvernare, dar nimeni nu s-a dus să citească programul de guvernare", a spus ministrul sănătăţii.
"Ar trebui să mai facem precizarea că nu se exclud anumite consultaţii care până azi se făceau în spital. Aceste consultaţii se reaşează în spital. Aceste diagnostice se duc în prespital. Nu înseamnă că pacienţii rămân fără consultaţii", a adăugat Eugen Nicolaescu.
Pachetul suplimentar din asigurări private
Ministrul Sănătăţii a mai precizat că încă nu se lucrează la proiectul pentru pachetul suplimentar din asigurări private, însă acesta va putea fi demarat dacă la 1 noiembrie va fi adoptat pachetul de servicii medicale de bază.
"Trebuie să urmăm nişte paşi logici. Nu facem încă asta pentru că vrem să avem fundamentul, care este pachetul de bază. Dacă va trece la 1 noiembrie, putem trece la dezbateri şi pe pachetul suplimentar. Am încredere că dacă ne vom apleca cu atenţie, cu mai puţină dorinţă de spectacol, pe acest pachet, atunci oamenii care ne ascultă vor înţelege cât de favorabil le este să se aplice acest pachet. În orice ţara civilizată şi normală este un pachet garantat de stat. Încercăm să modificăm atitudini, comportamente. Este momentul să începem să facem această modificare în societatea românească".
Asiguratorii sunt pregătiţi să preia riscurile
Preşedintele Metropolitan Life, Theodor Alexandrescu, care a participat, de asemenea, la conferinţa organizată pe tema pachetului de servicii medicale de bază, a precizat luni că asiguratorii sunt pregătiţi să preia riscurile în cazul în care nu vor fi acoperite de pachetul de servicii medicale de bază, un viitor pachet de asigurări obligatorii urmând să coste jumătate faţă de un pachet voluntar.
"Noi, ca şi asiguratori, suntem pregătiţi să preluăm riscurile care nu vor fi acoperite de pachetul de bază".
Preşedintele Metropolitan Life a precizat că nu sunt foarte mulţi asiguratorii care doresc să preia riscul de morbiditate, pentru ca acesta este foarte greu de controlat, având în vedere statisticile "deteriorate", potrivit cărora media de spitalizare este de aproximativ şase zile, lucru care duce la un cost al pachetului foarte ridicat.
"Un pachet obligatoriu are cost undeva la jumătate faţă de unul voluntar, pentru că avem dispersia riscului" a mai spus Theodor Alexandrescu.