Cadrele medicale sunt în grevă japoneză pentru mărirea salariilor şi condiţii mai bune de muncă

Angajaţii din sistemul sanitar sunt în greva japoneza 3 zile, în perioada 14-16 octombrie. Ei nu îşi vor întrerupe activitatea şi vor purta banderole tricolore sau etichete la buzunare. Salariile mici sunt principalul motiv pentru care s-au decis să intre în grevă japoneză, la acesta adaugându-se şi nemulţumirile faţă de condiţiile de muncă dar şi lipsa medicamentelor şi a materialelor sanitare.
Protest cadre sanitare (Epoch Times România)
Epoch Times România
14.10.2013

Angajaţii din sistemul sanitar sunt în greva japoneză 3 zile, în perioada 14-16 octombrie. Ei nu îşi vor întrerupe activitatea şi vor purta banderole tricolore sau etichete la buzunare. Salariile mici sunt principalul motiv pentru care s-au decis să intre în grevă japoneză, la acesta adaugându-se şi nemulţumirile faţă de condiţiile de muncă dar şi lipsa medicamentelor şi a materialelor sanitare.

Potrivit relatărilor preşedintelui Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, în perioada 14 - 16 octombrie toţi salariaţii din sănătate vor participa la o greva japoneză, purtând, pe braţul drept, o banderola tricoloră.
Din 7 octombrie Federaţia Sanitas a declanşat procedurile de organizare a grevei generale. Conform calendarului protestelor, în 2 noiembrie, de la ora 11.00, organizaţiile membre ale Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate vor participa la un marş în Bucureşti, pe traseul Piaţă Constituţiei - Ministerul de Finanţe - Piaţa Victoriei.
Leonard Bărăscu declara, în 9 octombrie, ca primul ministru Victor Ponta a decis, în şedinţa Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, constituirea unei comisii care să analizeze, împreună cu Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate, problemele invocate de angajaţii din sistemul sanitar.
Liderul Sanitas a spus că sindicaliştii menţin calendarul de proteste anunţat, inclusiv mitingul din Capitală, anunţat pentru începutul lunii noiembrie.
Cadrele medicale vor să declanşeze în noiembrie grevă generală, asigurându-se în acelaşi timp o treime din activitate, dacă până atunci guvernanţii nu răspund revendicărilor acestora.
Angajaţii din sistemul sanitar cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.
Cadrele medicale au protestat în luna septembrie la sediile Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor, cerând respectarea promisiunilor din programul de guvernare pentru sănătate.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor