Criza din Crimeea va lovi puternic şi Chişinăul (presă)

'Putin a deschis cutia Pandorei', titrează Ziarul Naţional. Invazia Rusiei în Crimeea atrage într-un potenţial conflict global practic toţi jucătorii de calibru ai lumii, de la SUA şi UE în Vest, până la Japonia şi China în Est.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.03.2014

'Putin a deschis cutia Pandorei', titrează Ziarul Naţional. Invazia Rusiei în Crimeea atrage într-un potenţial conflict global practic toţi jucătorii de calibru ai lumii, de la SUA şi UE în Vest, până la Japonia şi China în Est. Nicio ţară nu a sprijinit Moscova în Consiliul de Securitate al ONU, comentează ziarul.

O mare putere precum Rusia a călcat în picioare dreptul internaţional. Drept consecinţă, celelalte state trebuie să reacţioneze. Dar nu atât pentru a face dreptate Ucrainei, cât pentru a nu permite ca virusul intervenţiei, lansat de Putin, să se transforme într-o pandemie letală pentru întreaga lume. Ziarul mai atenţionează că şocul crizei din Crimeea va lovi cu putere şi Chişinăul, indiferent ce turnură va lua confruntarea rusă-ucraineană. În noile împrejurări istorice, autorul nu e sigur că Republica Moldova are forţa să reziste. 'Riscurile care cresc în progresie geometrică o îndreaptă spre unirea cu România', crede editorialistul Petru Bogatu.

'Rusia rupe o bucată din Ucraina. Putin recunoaşte existenţa statului Crimeea', titrează Timpul. Preşedintele Federaţiei Ruse a semnat un 'ucaz' prin care 'decide' crearea unei republici independente şi suverane, 'Crimeea'. În textul decretului se spune: 'Ţinând cont de voinţa popoarelor din Crimeea exprimată în cadrul referendumului din 16 martie, decid ca Republica Crimeea să fie recunoscută, iar oraşul Sevastopol să aibă un statut deosebit, în cadrul unei ţări suverane şi independente', citează Timpul.

Tărăgănarea numirii unui nou ministru al Apărării, în condiţiile în care Ucraina e în război cu Rusia, denotă disfuncţionalitatea sistemului politic şi imaturitatea guvernanţilor, susţine expertul Nicu Popescu, într-un interviu din Adevărul. El a punctat că instituţii precum Armata şi SIS trebuie să servească statului, iar depolitizarea lor este mai urgentă ca niciodată, pentru că riscurile cărora va trebui să le facă faţă Republica Moldova în viitorul apropiat sunt foarte mari. Expertul atenţionează că Rusia nu se va limita doar la Crimeea, miza fiind Ucraina în întregime. Potrivit lui Nicu Popescu, în viitorul apropiat Ucraina se va ciocni de problema transnistreană, astfel că pe dosarul transnistrean vor putea fi urmărite evoluţii destul de interesante, iar Moldova şi Ucraina trebuie să-şi intensifice eforturile pentru a schimba situaţia actuală, când 1.300 de militari ruşi se află în Transnistria, la câteva zeci de kilometri de Aeroportul Chişinău, dar şi de portul şi oraşul Odesa, pe care le pot ocupa în două-trei ore.

Jurnal de Chişinău publică un interviu cu Bekir Mamutov, redactorul-şef al ziarului Qiirim din Crimeea şi membru al organului legislativ al tătarilor din peninsulă. El afirmă că referendumul este ilegal, contravine legislaţiei Ucrainei, Crimeii şi normelor internaţionale. Marea majoritate a tătarilor au boicotat acest plebiscit. Potrivit lui Mamutov, listele electronice oficiale au fost blocate. Comisiile formate de urgenţă au folosit liste pe care se aflau oameni morţi, oameni inventaţi. În plus, aproximativ o pătrime sau o cincime din votanţi au votat pe listele suplimentare care se întocmeau în grabă de mână, pe loc. Trecerea Crimeii în componenţa Rusiei nu va avea doar consecinţe politice, dar şi economice. În cei 60 de ani, Crimeea a devenit din punct de vedere economic dependentă de Ucraina. Toate căile din Moscova spre Crimeea trec prin Ucraina, inclusiv electricitatea, apa, telecomunicaţiile, transportul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor