Nicolae Timofti se pronunţă pentru evitarea alegerilor anticipate
alte articole
După primele consultări cu fracţiunile parlamentare pentru identificarea candidaturii la funcţia de prim-ministru, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, s-a pronunţat astăzi pentru continuarea cursului proeuropean al ţării şi pentru evitarea alegerilor anticipate. Şeful statului susţine că şi cele trei formaţiuni din cadrul fostei Alianţe pentru Integrare Europeană optează în continuare pentru ca Republica Moldova să-şi urmeze cursul pro-european.
Liderul fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a menţionat că liberal democraţii l-au propus preşedintelui ţării în calitate de candidat pentru funcţia de premier pe Vlad Filat.
Reprezentanţii fracţiunii PL, la ieşire au declarat tranşant, că nu-l vor vota pe Vlad Filat la şefia Guvernului.
Liderul PD, Marian Lupu, a fost mai puţin categoric specificând că formaţiunea sa nu va propune o candidatură pentru funcţia de premier. "Pentru numirea unei candidaturi este necesară găsirea unui compromis la negocierile dintre partidele din coaliţia de guvernare", a adăugat Lupu.
Comuniştii au refuzat să participe la consultări cu şeful statului. Nicolae Timofti doreşte să discute şi cu deputaţii neafiliaţi, însă deocamdată nu este fixată p dată exactă.
La sfârşitul consultărilor, şeful statului a spus că toate partidele au căzut de acord să coopereze pentru evitarea anticipatelor. El a adăugat că la întrevederi au fost discutate mai multe subiecte, inclusiv o candidatură pentru funcţia de premier, dar a refuzat să ofere detalii, precizând că este prematur.
Amintim, că la 5 martie curent, cu votul PCRM, al PD şi al deputaţilor neafiliaţi, Guvernul condus de Premierul Vlad Filat a fost demis. Astăzi cele trei formaţiuni din cadrul fostei Alianţe pentru Integrare Europeană au început consultările cu preşedintele Nicolae Timofti. Discuţiile au loc la iniţiativa şefului statului şi vizează desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru. Dacă după consultările cu fracţiunile parlamentare nu se reuşeşte numirea unui nou cabinet de miniştri, după două încercări preşedintele are dreptul să dizolve Parlamentul şi urmează alegeri anticipate.