Nicolae Timofti a suferit primul eşec, nu a reuşit să preîntâmpine criza din alianţă (presa)
alte articole
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, nu a reuşit să preîntâmpine criza din Alianţa pentru Integrare Europeană, şi acesta este primul său eşec real, scrie marţi 'Jurnal de Chişinău'. Însă, adaugă ziarul, testul principal nu a fost dat încă.
Preşedintele trebuie să desemneze un prim-ministru. Şi lucrul acesta nu e atât de simplu precum pare pentru ca, în cadrul AIE, există poziţii ireconciliabile. Dacă nu se va ajunge la un numitor comun şi nu se va forma o nouă majoritate parlamentară, preşedintele va fi nevoit să ia o decizie de sine stătătoare. El va trebui să-şi asume, fără a tărăgăna prea mult, o soluţie pe care să o motiveze în faţa cetăţenilor, chiar cu riscul de a intra în conflict cu unii lideri ai AIE care se situează deasupra legii. Căci nu ei, cetăţenii vor determina până la urmă locul lui Timofti în istorie, mai scrie Jurnal de Chişinău.
Luni a avut loc a treia rundă de negocieri între delegaţiile celor trei formaţiuni ale AIE 2 cu privire la semnarea noului acord de coaliţie, potrivit aceluiaşi ziar. Ca de fiecare dată, negociatorii au fost foarte secretoşi cu presa şi nu au dezvăluit mai nimic. Acelaşi ziar notează că unii comentatori sunt de părere că negocierile sunt sortite eşecului deoarece la acestea nu participă liderii celor trei partide.
'Violenţa de la televizor naşte monştri', titrează 'Timpul'. Pentru că mass-media este invadată de subiecte pline de violenţă, care ar putea afecta dezvoltarea atât mintală, cât şi fizică a copiilor, a fost adoptată Legea cu privire la protecţia copiilor de impactul negativ al informaţiilor publice. Astfel, materialele video cu caracter violent ar putea fi interzise minorilor.
'Adevărul' publică un interviu cu ambasadorul Republicii Moldova la Londra, Iulian Fruntaşu, în urma unui articol apărut în presa britanică despre pericolul care paşte insula ca urmare a numărului mare de cetăţeni moldoveni care ar urma să o 'invadeze'. 'Pot spune că e un context anti-imigraţie şi xenofob. E vorba mai mult de faptul că Moldova a picat într-un context regional nefavorabil, bazat pe situaţia că cetăţenii români şi bulgari au acces la piaţa de muncă britanică, pe fondul crizei economice resimţite de englezi şi a crizei locurilor de muncă din Regat', a declarat Fruntaşu. În opinia sa, cei de la 'Express' au publicat acel articol deoarece, 'se pare, nici nu erau interesaţi de altceva decât o istorie care să vândă, iar poveştile cu 'hoardele barbare' sunt în vogă acum'.