R. Moldova: Încep consultările pentru formarea noului guvern (presa)

Ziarul Timpul, 28 iunie 1883 (wikipedia.org)
Epoch Times România
12.03.2013

Preşedintele Nicolae Timofti şi-a rezervat această săptămână pentru consultări cu grupurile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru, scrie Timpul de marţi.

În paralel, vor avea loc şi consultări între partidele fostei Alianţe pentru Integrare Europeană. Astfel, Partidul Liberal Democrat deja a desemnat trei negociatori în acest sens şi a trimis invitaţia la negocieri celorlalte două formaţiuni. Partidul Democrat s-a arătat dispus să accepte invitaţia, iar Partidul Liberal susţine că va fi gata de negocieri începând de miercuri. Singura certitudine este că PLDM va încerca să forţeze mâna aliaţilor, în încercarea de a-l reimpune pe Vlad Filat pentru funcţia de prim-ministru, scrie Timpul.

Nicolae Negru susţine în Jurnal de Chişinău că a-l boicota pe liderul PLDM, Vlad Filat, înseamnă să subminezi sau să mimezi negocierile. Europenii îl acceptă pe Filat, numai liderul PL zice ba, iar aceasta e singura modalitate de a provoca alegeri anticipate. Totodată, autorul contestă şi comportamentul premierului Vlad Filat care dădea indicaţii şefului Fiscului, la telefon, procedând ca fostul preşedinte comunist Vladimir Voronin.

Comisia de la Veneţia recomandă Republicii Moldova să declare neconstituţională legea privind interzicerea simbolurilor comuniste, altfel va mai pierde un caz la CEDO, scrie Jurnal de Chişinău. Potrivit lui Victor Popa, preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Parlamentul de la Chişinău a condamnat regimul totalitar comunist şi utilizarea simbolurilor acestuia şi nu simbolurile PCRM, notează Jurnalul.

Adevărul scrie, pe aceeaşi temă, că ideologia comunistă nu e considerată încă, la nivel juridic european, la fel de tranşant ca şi cea fascistă, drept una criminală. 'În cazul nostru însă, este important de demonstrat cu argumente juridice că PCRM reprezintă un pericol pentru democraţie, libera exprimare şi demnitatea umană', scrie cotidianul. Un raport asupra celor opt ani de guvernare şi, mai ales, implicarea PCRM în represiunile din aprilie 2009 pot constitui un rechizitoriu suficient pentru declararea formaţiunii drept una cu tendinţe totalitare, mai ales că, prin documentele sale oficiale, partidul lui Voronin îşi are originea în Partidul Comunist din perioada sovietică, formaţiune ce a făcut peste 300.000 de victime politice în perioada sovietică.

Moldavskie vedomosti scrie că luni la Bruxelles a început o nouă rundă de negocieri privind crearea zonei de liber schimb. Publicul nu a fost informat despre chestiunile discutate, dar, publicaţia menţionează că autorităţile sperau că această rundă va fi ultima, dar e puţin probabil să fie aşa, după ce Comisia Europeană a amânat prezentarea ofertei sale pentru agricultură, la scurt timp după demiterea guvernului Filat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor