Nicolae Timofti: ”Nu este uşor, este foarte greu” să fii preşedinte într-o ţară măcinată de sărăcie şi de multe alte probleme…

Preşedintele moldovean Nicolae Timofti.
Preşedintele moldovean Nicolae Timofti. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)

Potrivit Preşedintelui Republicii Moldova, este greu să fii preşedinte într-o ţară măcinată de sărăcie şi de multe alte probleme. Acestea au fost declarate de către oficialul moldovean într-un interviu pentru postul de televiziune Euronews, în cadrul primei vizite oficiale la Bruxelles.

De asemenea, Timofti a vorbit în interviu despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, conflictul transnistrean şi situaţia socială şi economică din ţara noastră.

Cu privire la situaţia economică, liderul moldovean a explicat că nu este uşor să fii preşedinte într-o ţară săracă, precizând: ”Este foarte greu, dar am luat această responsabilitate, în scopul de a rezolva problema sărăciei din Republica Moldova. Aş dori să contribui la creşterea nivelului de trai în ţara mea". Potrivit Euronews, Republica Moldova este extrem de săracă şi are încă frontiera de est militarizată, însă, cu toate acestea, vrea să devină membră a Uniunii Europene, alături de România, vecina sa de vest.

În acest context, oficialul moldovean a menţionat că aderarea la UE înseamnă respectarea drepturilor omului, dreptul la proprietate şi dezvoltarea unei economii bazată pe concurenţă. Mai mult, acesta subliniază că este deranjat de faptul că sute de mii de moldoveni lucrează ilegal în ţările europene. "Ne-am dori să se schimbe termenii, astfel încât să nu mai fie nevoiţi să se ascundă şi să nu meargă pe alte căi decât cele legale", a subliniat Timofti.

Referindu-se la rezolvarea conflictului transnistrean, preşedintele a declarat că rădăcinile acestui conflict se ascund “în interesele politice ale unor state, inclusiv ale Rusiei”.

Timofti a subliniat importanţa negocierilor în formatul 5 2 în problema transnistreană şi a apreciat sprijinul Statelor Unite şi Uniunii Europene, interesate de menţinerea păcii în această zonă a Europei.

Amintim că la 26 aprilie a.c., preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a întreprins prima sa vizită oficială la Bruxelles împreună cu un reprezentant al Ministerului de Externe, secretarul general al Aparatului preşedintelui şi consilierul său pe probleme de comunicare.