Nicolae Timofti a înaintat spre examinare Parlamentului, o iniţiativă legislativă de modificare a Legii cu privire la Curtea Constituţională

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. (Mihut Savu / The Epoch Times)
Tatiana Chiriac
25.03.2013

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a înaintat astăzi spre examinare Parlamentului, în regim prioritar, o iniţiativă legislativă de modificare a Legii cu privire la Curtea Constituţională, informează Serviciul de presă al Preşedinţiei.

Şeful statului propune abrogarea alineatului (4) din Legea nr. 317 din 13 decembrie 1994 cu privire la Curtea Constituţională, care stabileşte că Curtea Constituţională este în drept să se convoace numai după ce au fost numiţi cel puţin 4 judecători din partea tuturor autorităţilor competente (Parlament, Guvern, Consiliul Superior al Magistraturii).

Preşedintele Timofti consideră că, deşi judecătorii sunt numiţi de puterile legislativă, executivă şi judecătorească, şi una din atribuţiile de bază ale Curţii este asigurarea realizării principiului separării puterii în stat, Curtea Constituţională nu reprezintă cele trei ramuri ale puterii în stat şi nici judecătorii numiţi nu reprezintă autorităţile respective în componenţa Curţii.

Potrivit Legii nr. 317, Curtea Constituţională exercită jurisdicţia în şedinţe plenare, iar cvorumul pentru plenul Curţii este de două treimi din numărul judecătorilor.

Astfel, deşi legea prevede că şedinţele plenare ale Curţii sunt deliberative dacă întrunesc condiţia de prezenţă a 4 judecători, obligativitatea care reiese din art. (4), ca aceştia să aibă reprezentare „din partea tuturor autorităţilor competente” face imposibilă funcţionalitatea acestei instituţii în condiţiile prezenţei a 4 judecători care au fost numiţi doar din partea a doua autorităţi competente.

În prezent, din componenţa Curţii Constituţionale lipsesc doi judecători a căror numire ţine de competenţa Parlamentului, ceea ce face imposibilă activitatea Curţii.

Prezenta iniţiativă legislativă urmăreşte excluderea situaţiilor de blocaj instituţional, în care Curtea Constituţională ar fi în incapacitate de lucru chiar dacă, de facto, este asigurată prezenţa cvorumului, de 4 judecători.

Amintim că preşedintele Nicolae Timofti a sesizat recent problema funcţionalităţii Curţii Constituţionale, în cadrul consultărilor cu fracţiunile parlamentare, când le-a cerut acestora să numească în regim de urgenţă doi judecători la Curtea Constituţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor