Netanyahu întârzie evacuarea dintr-o clădire din Cisiordania

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins, marţi, evacuarea planificată a coloniştilor evrei dintr-o clădire din oraşul ocupat Cisiordania, care este punctul de aprindere al tensiunilor cu palestinienii, potrivit unui raport Reuters.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Jack Guez-Pool / Getty Images)
Epoch Times România
04.04.2012

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins, marţi, evacuarea planificată a coloniştilor evrei dintr-o clădire din oraşul ocupat Cisiordania, care este punctul de aprindere al tensiunilor cu palestinienii, potrivit unui raport Reuters.

Aproximativ 20 de colonişti s-au mutat joi noaptea în clădirea Hebron, căutând să extindă o aşezare a aproximativ 500 de familii, în inima unui oraş biblic populat preponderent de palestinieni, care îi consideră pe israelieni intruşi.

Colonişti susţin că au cumpărat structura cu două etaje de la proprietarul său palestinian. Acest lucru este contestat de poliţia palestiniană. Invocând necesitatea menţinerii calmului, ministrul israelian al apărării, Ehud Barak, a ordonat coloniştilor să plece marţi, până la ora 15:00.

"Prim-ministrul a cerut ministrului apărării să acorde timp coloniştilor din clădire, pentru a putea continua cu procedura legală", a spus un oficial israelian.

Această opoziţie rară faţă de Barak, care conduce singurul partid de centru din coaliţia religios-naţionalistă a lui Netanyahu, a venit la o săptămână după ce Curtea Supremă a Israelului a ordonat evacuarea, până la 1 august, a unei clădiri din Cisiordania construită fără aprobarea statului, invalidând propunerile guvernului de a convinge rezidenţii să părăsească clădirea în mod voluntar.

Deşi puternic din punct de vedere politic, Netanyahu s-a confruntat cu probleme în cadrul partidului său Likud şi cu alţi parteneri de dreapta din coaliţie, în legătură cu angajamentul său faţă de colonişti, mulţi dintre ei considerând că îşi exercită un drept evreiesc înnăscut faţă de un pământ biblic.

De asemenea, asupra lui se fac presiuni internaţionale pentru a revigora negocierile de pace cu palestinienii, care caută obţinerea statalităţii în Cisiordania, şi a căror colaborare cu israelienii în teritoriu a fost tensionată de o ranchiună în creştere din cauza extinderii colonizării.

Aproximativ 500.000 de israelieni şi 2,5 milioane de palestinieni trăiesc în Cisiordania şi Ierusalimul de Est, zone care, împreună cu Fâşia Gaza, au fost capturate de Israel în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu.

Cele mai multe puteri ale lumii consideră aşezările evreieşti ilegale. Israelul contestă acest lucru şi a promis să menţină construcţiile de colonizare sub orice eventual acord de pace cu palestinienii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor