Loviturile aeriene israeliene au ucis şase persoane în Gaza; militanţii au lansat 30 de rachete spre Israel

Loviturile aeriene israeliene au ucis şase palestinieni în Fâşia Gaza, iar militanţii palestinieni au tras mai multe rachete în sudul Israelului, în a patra zi de lupte care a atras îngrijorarea comunităţii internaţionale.
Poliţia israeliană inspectează daunele create de focul de artilerie provenit din Fâşia Gaza, 12 martie 2012în Ashdod (Uriel Sinai / Getty Images)
Epoch Times România
13.03.2012

Luni, loviturile aeriene israeliene au ucis şase palestinieni în Fâşia Gaza, iar militanţii palestinieni au tras mai multe rachete în sudul Israelului, în a patra zi de lupte care a atras îngrijorarea comunităţii internaţionale.

Medicii palestinieni susţin că loviturile aeriene de luni din Gaza au ucis patru militanţi şi doi civili - un bărbat de 60 de ani şi pe fiica sa. Armata israeliană a declarat că aeronavele sale au lovit mai multe ţinte militante, inclusiv un depozit de arme şi mai multe locuri de unde se lansau rachetele.

Militanţii din Gaza au tras cel puţin 30 de rachete în sudul Israelului în timpul zilei, mai multe dintre ele aterizând în interiorul comunităţilor israeliene. Nu au fost raportate victime.

Loviturile aeriene israeliene din Gaza au ucis 24 de palestinieni - dintre care doar patru au fost militanţi - din ziua de vineri când au izbucnit luptele. Militanţii au tras mai mult de 100 de rachete în sudul Israelului, rănind mai mulţi agricultori tailandezi, forţând închiderea şcolilor şi afectând vieţile a sute de mii de israelieni.

Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, şi-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la ultima escaladare a violenţei dintre Gaza şi Israel, spunând că civilii plătesc un "preţ teribil." Luni, în comentariile sale în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, el a spus că lansarea de rachete asupra civililor israelieni este "inacceptabilă" şi a cerut Israelului să dea dovadă de "reţinere maximă."

Şi secretarul american de stat Hillary Clinton s-a adresat Consiliului, spunând că Washingtonul condamnă în cei mai fermi termeni atacurile cu rachete efectuate de "teroriştii" din Gaza şi cere măsuri imediate pentru a le opri.

Cvartetul de mediatori de pace din Orientul Mijlociu au îndemnat la calm în regiune. Apelul de luni din partea Naţiunilor Unite a avut loc când premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că armata israeliană este pregătită să îşi extindă operaţiunile împotriva "teroriştilor", care încearcă să rănească israelienii, cât de mult este necesar.

Grupul militant palestinian Jihadul Islamic şi-a asumat responsabilitatea pentru cele mai multe dintre rachete. Într-o declaraţie de luni, grupul a promis să continue atacurile cu rachete asupra oraşelor israeliene, atâta timp cât Israelul refuză să nu mai vizeze militanţii. Jihadul Islamic a criticat eforturile depuse de unii palestinieni pentru a asigura un armistiţiu cu Israelul prin intermediul mediatorilor egipteni, susţinând că acei oameni ar trebui să exercite presiuni asupra "inamicului" Israel mai degrabă decât asupra luptătorilor de "rezistenţă" din Gaza.

Lupta a început vineri, când un atac aerian israelian a ucis doi militanţi de rang înalt din Gaza, despre care Israelul a declarat că plănuiau un atac iminent. Israelul susţine că unul dintre militanţi, Zuhair al-Qaissi, a pus la cale un atac în august anul trecut, în care teroriştii s-au strecurat în sudul Israelului prin Egipt şi au ucis opt persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor