NATO şi Rusia împreună: noua tehnologie pentru a detecta atentatori sinucigaşi

(photos.com)

Oamenii de ştiinţă de la NATO şi Rusia au dezvoltat o tehnologie pentru a detecta de la distanţă un suspect şi a releva dacă ascunde explozibili, a anunţat Alianţa Atlantică printr-un comunicat.

Programul cunoscut sub numele de STANDEX a fost testat cu succes în timp real, într-o staţie de metrou, într-un oraş european important despre care NATO nu a oferit detalii suplimentare.

Organizaţia a explicat că scopul acestei tehnologii, care a fost dezvoltată în patru ani, este de a preveni atacurile teroriste, cum ar fi cele care au avut loc pe transportul public din Londra, Madrid şi Moscova.

Potrivit celor declarate de NATO, acest program reprezintă o "piatră de hotar" în colaborarea cu Rusia în lupta împotriva terorismului şi poate ajuta pe aliaţii săi în prevenirea atacurilor.

Se subliniază, de asemenea, că puterea acestui sistem este abilitatea de a detecta explozivi fără oprirea fluxului de pasageri, precum şi identificare, urmărire şi localizare orice obiect sau persoană care poartă acest tip de material (explozibil).

Una dintre tehnologiile pe care se bazează acest program este scanerul cu microunde, care pot detecta "imediat" anomalii în compoziţia moleculară de obiecte sau persoane sub supraveghere.

Mecanismul " respectă pe deplin legile internaţionale de siguranţă" şi este "flexibil" pentru a fi utilizat în locuri aglomerate, cum ar fi metrou, aeroporturi şi stadioane.

Au fost deja iniţiate contacte cu industria pentru a transferi tehnologia în acest sector, până în octombrie 2015, cu scopul de a pune pe piaţă.