Nelson Mandela susţinut artificial în viaţă în timp ce emoţia creşte în Africa de Sud

.
.

ţa de a nu-l pierde pe Nelson Mandela aflat în stare critică de boală, care a definit aspiraţiile multora dintre compatrioţii săi şi resemnarea că fostul admirat deţinut şi preşedinte se apropie de sfârşiţul vieţii sale.

Sentimentul de anticipare şi de prevestire al sorţii lui Mandela în vârsta de 94 de ani, a crescut de duminică seara, de când guvernul din Africa de Sud a declarat că starea omului de stat, care a fost dus de urgenţă la un spital din Pretoria la 8 iunie, s-a deteriorat.

Un val de omagii emoţionale s-a construit pe social media şi mesaje scrise de mână şi flori au fost depuse în faţa spitalului şi în faţa casei lui Mandela. Miercuri, aproximativ 20 de copii de la un centru de îngrijire de zi au postat un card făcut de mână în afara spitalului şi au recitat o poezie.

"Rămâi, bătrâne," a fost una dintre liniile din poemul Zulu, potrivit Asociaţiei Presei din Africa de Sud.

În ultimele zile, lideri internaţionali, celebrităţi, sportivi, etc, i-au adus laude lui Mandela, nu doar ca omul care a condus Africa de Sud, prin trecerea tensionată de la conducerea rasiştilor albi - la democraţia de acum două decenii, ci ca un simbol universal al sacrificiului şi reconcilierii.

În provincia Eastern Cape din Africa de Sud, unde Mandela a crescut, un lider tradiţional a spus că timpul lui Mandela - cunoscut după numele clanului lui ca Madiba - se apropie.

"Eu sunt de părere că, dacă Madiba nu se mai bucură de viaţă şi este conectat la aparate pentru a-l menţine în viaţă şi nu poate înţelege ceea ce se întâmplă în jurul lui, cred că bunul Dumnezeu ar trebui să ia decizia de a-l scoate din suferinţa lui", a declarat şeful de trib, Phathekile Holomisa.

"Eu am vorbit cu doi dintre membrii familiei sale, şi, desigur, sunt într-o mare durere şi doresc ca o minune să se întâmple să îşi revină din nou şi să devină acelaşi ca înainte", a spus el. "Dar, în acelaşi timp, ei sunt conştienţi că este o limită pe care minunile le pot avea."

Pentru mulţi sud-africani, declinul lui Mandela este o chestiune mult mai personală.

O sfărâmă de înţelepciune despre arcul de viaţă şi de moarte a venit de la Matthew Rusznyah, un băiat de 9 ani, care s-a oprit în faţa casei lui Mandela în vecinătatea Johannesburg, în Houghton, pentru a-şi arăta aprecierea.

"Am venit pentru că ne păsă ca Mandela este bolnav şi am dori să putem pune capăt acestor lucruri, ca şi cum am pocni din degete", a spus el. "Dar nu putem. Este modul în care funcţionează viaţa. "

Mama lui, Lee Rusznyah, a declarat că Mandela, care a petrecut 27 ani în închisoare sub apartheid înainte de a deveni primul preşedinte de culoare al Africii de Sud în alegerile în 1994, a făcut lumea un loc mai bun.

"Toţi dintre noi ne vom sfârşi", a declarat Thabo Makgoba, arhiepiscopul anglican din Cape Town într-un interviu cu Associated Press miercuri. "Noi vrem doar că el să fie eliberat paşnic, indiferent ce se simte în acest moment şi de a se reuni cu Creatorul său, la momentul potrivit, când Dumnezeu voieşte aşa."

Arhiepiscopul a spus: "În cele din urmă, toţi suntem muritori. La un moment dat sau altul, noi toţi trebuie să murim, iar noi trebuie să mergem mai departe, trebuie să ne reamintim de Creatorul şi Răscumpărătorul nostru. Trebuie să cream acest spaţiu pentru Madiba, de a se împăca în sine, cu această călătorie. "

Marţi, Makgoba l-a vizitat pe Mandela şi i-a oferit o rugăciune în care i-a urat o "paşnică, perfectă încheiere de drum " liderului anti-apartheid, care a fost dus la spitalul din Pretoria să fie tratat pentru ceea ce guvernul a declarat că a fost o infecţie pulmonară recurentă .

În rugăciune, el a cerut să-i fie dat curaj şoţiei lui Mandela, Graca Machel, şi celor care-L iubesc "în aceste moment grele de privit şi de aşteptat," şi a s-a rugat pentru ajutor divin pentru echipa medicală care-l tratează pe Mandela.

Printre vizitatorii de la spital de miercuri, s-a aflat şi fosta şoţie a lui Mandela, Winnie Madikizela-Mandela. Cuplul a divorţat în 1996.

"În timp ce rămâne într-o stare critică la spital, trebuie să-l păstrăm pe el şi familia lui în gândurile noastre şi rugăciunile în fiecare minut," a declarat Preşedintele Jacob Zuma miercuri.

Mandela, a cărui zi de naştere de 95 de ani este la 18 iulie, a servit un singur mandat de cinci ani în calitate de preşedinte şi după aceea s-a concentrat pe cauze caritabile, dar s-a retras din viaţa publică cu ani în urmă şi a devenit tot mai fragil în ultimii ani. El a avut o ultimă apariţie publică în 2010 la Cupa de fotbal a turneului mondial, care a fost găzduit de Africa de Sud. La acea vreme, el nu a vorbit cu mulţimea şi a fost un înfofolit împotriva frigului într-un stadion plin de fani.

La 29 aprilie, televiziunea de stat a difuzat emisiunea legata de vizita lui Zuma şi a altor lideri ai partidului de guvernământ din Congresul Naţional African, la casa lui Mandela. Zuma a declarat la acel moment ca Mandela este în formă bună, dar filmarea - primele imagini publice ale lui Mandela din ultimul un an - a arătat că este tăcut şi nu răspunde, chiar şi atunci când Zuma a încercat să-l ţina de mână.

"Hai să acceptam în loc de plângem", a spus Lucas Aedwaba, un agent de securitate din Pretoria, care l-a descris pe Mandela ca fiind un erou. "Să sărbătorim că bătrânul a trăit şi a lăsat moştenirea lui."

Dan Lehman, un academician american, a ales un traseu de jogging în dimineaţa zilei de miercuri, care a trecut de la spital, unde Mandela este tratat.

"Am venit să alerg dimineaţa pe aici şi am venit să-mi aduc omagiile celui mai mare om din lume", a spus Lehman. Apoi, el a început să plângă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe