Nelson Mandela: lumea se pregăteşte pentru trecerea în nefiinţa a unui erou

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela - foto arhiva.
Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela - foto arhiva. (THOMAS COEX / AFP / Getty Images)

Africa de Sud se pregătea joi dimineaţa pentru inevitabilul deces al fostului preşedinte, Nelson Mandela, care mai respira doar graţie aparatelor la care este conectat.

Alături de sud-africani, întreaga lume se roagă pentru Mandela, "unul dintre giganţii secolului XX", care luptă împotriva morţii, a declarat miercuri secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

"Ştiu că gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă spre Nelson Mandela, spre familia sa şi cei apropiaţi, spre întregul popor sud-african şi spre oamenii din întreaga lume care au fost inspiraţi de viaţa sa remarcabilă şi de exemplul pe care l-a oferit", a mai declarat Ban Ki-moon.

De-a lungul zilei de miercuri, de dimineaţă până seara târziu, jurnalişti din toată lumea şi oameni ce îl plâng pe eroul lor naţional s-au strâns în jurul unui memorial improvizat pe unul dintre zidurile Mediclinic Heart Hospital din Pretoria, unde este internat cel pe care Africa de Sud, cu afecţiune, îl numeşte "Madiba", numele său de clan.

Eroul luptei împotriva apartheidului, ajuns la venerabila vârstă de 95 de ani este"în stare critică," reiese dintr-o o declaraţie a Preşedinţiei Sud-Africane. Şeful ştatului Sud-African, Jacob Zuma şi-a anulat vizita în Mozmabic programată pentru joi, după ce ieri seară l-a vizitat la spital pe ilustrul său predecesor.

Starea de sănătate a lui Nelson Mandela s-a înrăutăţit peste week-end. Mandela a fost internat de urgenţă la 8 iunie, după o recidivă a infecţiei pulmonare care-l chinuie de doi ani şi jumătate. Acum este menţinut în viaţă de aparate, declara Napilisi Mandela, o căpetenie din Transkei (de Sud), regiunea natală a fostului preşedinte, care l-a vizitat pe Mandela la spitalul din Pretoria miercuri. "Da, el respiră artificial, conectat la aparate", a declarat Napilisi. E trist, dar asta e tot ce putem face. "

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe