Africa de Sud se pregăteşte să se despartă de Nelson Mandela
alte articole
Sud-africanii păreau resemnaţi luni că vor fi nevoiţi să se despartă, inevitabil, de fostul preşedinte, Nelson Mandela, după ce starea de sănătate a fostului lider anti-apartheid în vârstă de 94 de ani s-a deteriorat, informează marţi ziarul spaniol La Vanguardia.
Madiba, cum îl alintă sud-africanii, este omagiat de majoritatea celor 53 de milioane de locuitori ai ţării care îl consideră artizanul tranziţiei paşnice din 1994 la o democraţie multirasială după trei secole de dominaţie albă.
Totuşi, după ultima sa internare la spital - a patra în decurs de şase luni - sud-africanii au început să realizeze că Mandela nu va rămâne printre ei o veşnicie.
Deteriorarea survenită la sfârşitul săptămânii - la 15 zile după ce a mai fost internat în stare gravă, dar stabilă pentru o infecţie pulmonară - a provocat o stare de spirit, care a mers de la rugăciuni pentru recuperarea lui şi până la începerea pregătirilor pentru a-şi lua rămas bun.
'Dacă a sosit vremea să plece, atunci să se ducă. Sper ca Dumnezeu să-l aibă în pază', spune infirmiera Petunia Mafuyeka, care lucrează la Johannesburg. 'Ne va fi dor de el. A luptat pentru noi ca să ne dea libertate. Ne vom aminti de el în fiecare zi. Când se va duce, îl voi plânge', a regretat ea.
Într-un comunicat, biroul preşedintelui sud-african Jacob Zuma a cerut ţării şi lumii întregi să se roage pentru Mandela 'în aceste clipe dificile'.
Există totuşi îngrijorare în rândul populaţiei că medicii încearcă să-i prelungească artificial viaţa uneia dintre ele mai mari personalităţi ale secolului al XX-lea.
'Mă preocupă faptul că-l menţin în viaţă. Cred că a venit timpul să-l lăsăm să plece', spune Doris Lekalakala. 'Are deja o vârstă, trebuie să lăsăm natura să-şi urmeze cursul. Să-l lăsăm să se odihnească', a precizat ea.
De când a abandonat puterea în 1999 după un mandat ca preşedinte, Mandela s-a ţinut departe de politica activă în ţara cu cea mai mare şi mai importantă economie a continentului şi se preconizează ca moartea să aibă un impact politic redus.
Ultima lui apariţie publică a fost când i-a salutat pe suporterii naţionalei dintr-o maşinuţă de golf cu prilejul Cupei Mondiale de fotbal, din 2010, de pe gazonul stadionului Soccer City din Johannesburg.
Anii de pensie şi i-a petrecut între casa lui din cartierul înstărit Houghton din Johannesburg, şi Qunu, localitatea sărăcăcioasă în care s-a născut, în provincia East Cape. Ultima sa apariţie a fost într-o imagine video, transmisă de televiziunea publică în aprilie, cu prilejul vizitei la domiciliul său a preşedintelui Zuma şi a altor înalţi oficiali ai Congresului Naţional African (ANC).
Atunci, mişcarea pentru eliberarea de sub dominaţia de 101 ani, care a condus lupta împotriva guvernului minorităţii albe, a asigurat populaţia ca Mandela este 'în formă bună', deşi imaginile înfăţişau un bătrân slăbit şi fragil, aşezat într-un fotoliu şi lipsit de expresie.