Negocierile FMI-Guvernul Ponta 4, în impas
alte articole
Negocierile de sâmbătă dintre reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi cei ai Guvernului Ponta 4 au ajuns în impas în privinţa mai multor chestiuni importante, precum preţul gazelor pentru populaţie şi Complexul Hunedoara. Rezultatul final al negocierilor va fi prezentat luni, după ce delegaţia comună a FMI şi Comisiei Europene se va întâlni cu premierul Victor Ponta, informează agenţia Mediafax.
"În primul rând, experţii Comisiei Europene insistă pentru o soluţie privind liberalizarea preţului la gaze, unde partea română nu a avut aprobare de a îngheţa procesul. Discuţiile au fost aprinse şi pe problema Complexului Energetic Hunedoara, pentru care experţii internaţionali cer lichidarea companiei. Decizia pe cele două subiecte a fost amânată şi urmează să fie negociată, cel mai probabil luni, de delegaţia comună FMI şi CE direct cu premierul Victor Ponta", au declarat surse oficiale pentru agenţia de ştiri.
La începutul lunii decembrie, fostul ministru delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, susţinea că a primit acordul CE pentru amânarea calendarului de liberalizare a preţului la gazele destinate populaţiei până în 2021, subliniind totodată că nu va fi aplicată nicio majorare până la 1 iulie 2015. Informaţia nu a fost însă confirmată de oficialii europeni.
Calendarul convenit cu partenerii internaţionali prevede că România trebuia să majoreze preţul final al gazelor destinate populaţiei cu 2% de la 1 octombrie şi 2% de la 1 ianuarie 2015, prin creşterea tarifului reglementat pentru gazele din producţia internă de la 48,5 lei/MWh la 49,8/MWh în toamna anului trecut şi la 50,6 lei/MWh de la începutul acestui an. Calendarul mai prevedea majorarea preţului la gazele pentru populaţie cu 2% de la 1 aprilie şi cu încă 3% de la 1 iulie 2015.
Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja în piaţa liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de 16% sunt consumatori non-casnici care cumpără gaze la preţ reglementat.
Experţii FMI şi CE insistă şi pentru o soluţie de lichidare a Complexului Energetic Hunedoara, companie pentru care există deja o cerere în instanţă pentru declanşarea insolvenţei.
Complexul Energetic Hunedoara are aproape 6.500 de salariaţi, care activează la patru mine din Valea Jiului şi la două termocentrale care au acoperit în 2013 circa 7% din consumul de energie la nivel naţional. Guvernul a aprobat strategia de privatizare a companiei în martie 2013.
Operaţiunea urma sa fie efectuată prin metoda majorării de capital social prin aport de capital privat, prin atragerea unui investitor strategic şi dobândirea de către acesta a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital social prin emisiune de noi acţiuni.
Negocierile dintre autorităţi şi delegaţia FMI-CE au continuat şi sâmbătă, în special pe subiecte privind finanţele şi energia, fiind patru teme unde părţile nu au ajuns la un acord, în timp ce la CFR Marfă s-a convenit reluarea privatizării.
Delegaţia FMI-CE se află la Bucureşti pentru consultări şi a treia evaluare a acordului stand-by cu România, care ar urma sa expire în luna septembrie a acestui an. România are în derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI pe care autorităţile l-au tratat ca având caracter preventiv, fără să acceseze fonduri până în prezent. Scopul înţelegerii este de a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.