Negocieri cu Portugalia pentru avioanele F-16

Negocierile tehnice privind achiziţionarea de avioane F-16 din Portugalia vor fi finalizate în luna iunie de către ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa. Data exactă va fi stabilită în urma unei întâlniri cu omologul său portughez, José Pedro Aguiar-Branco.

"Discuţiile dintre cei doi miniştri s-au axat pe relaţiile bilaterale în domeniul apărării şi pe modalităţile de aprofundare a acestora. Miniştrii au reiterat faptul că România şi Portugalia sunt parteneri solizi în domeniul apărării şi au convenit să reia reuniunile Comitetului Mixt în domeniul Apărării. În cadrul agendei de discuţii, a fost acordată o atenţie specială procesului de achiziţionare de către România a unor avioane F-16 din Portugalia. Cei doi miniştri au trecut în revistă negocierile de ordin tehnic purtate până în prezent de cele două părţi. Aceştia au convenit continuarea negocierilor, stabilind ca termen pentru finalizarea acestora sfârşitul lunii iunie", relevă marţi mapn într-un comunicat de presă.

Din documentul făcut public marţi reiese că ministrul Duşa a manifestat interesul României privind dezvoltarea cooperării la nivelul categoriilor de forţe, pe segmentul de instruire, stagii de pregătire şi sprijin tehnic.

"În cadrul reuniunii, subiecte precum Afganistan, Summit-ul de la Chicago, Politica de Securitate şi Apărare Comună a Uniunii Europene au reţinut atenţia celor doi miniştri. De asemenea, s-a trecut în revistă agenda Consiliului Afaceri Externe în format miniştri ai apărării, care va avea loc la Luxemburg, în zilele de 22 şi 23 aprilie 2013", se mai precizează în comunicat.

Dobriţoiu: România are bani pentru achiziţia a 12 avioane F16 second-hand

Autorităţile române pot aloca de la bugetul de stat banii necesari pentru cumpărarea a 12 avioane second-hand de tip F16, care vor putea fi folosite începând din 2016. Primii bani vor fi achitaţi în cursul anului viitor, a anunţat în septembrie 2012 ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu.

Guvernul a decis să eşaloneze plata pe mai mulţi ani pentru ca efortul bugetar să fie cât mai mic. "Efortul se situează undeva în jurul la 100 de milioane de euro pe an. Aceasta nu înseamnă că avioanele costă 600 de milioane de dolari (...) Costul unui avion este de 10 milioane de dolari maxim", a spus Dobriţoiu, la TVR 1.

Costul avioanelor este de 120 de milioane de euro, iar restul de bani până la 600 de milioane de dolari îl reprezintă suportul logistic. La acesta, se vor mai adăuga costurile cu modernizarea pistelor care va costa 55 de milioane de lei.

Trainingul piloţilor va avea loc întâi în Portugalia, unde costurile sunt mult mai mici, şi apoi în SUA.

"Trainingul, într-o primă etapă, îl plătim portughezilor şi este inclus în program. Într-o etapă ulterioară vom plăti americanilor, după ce se va face evaluarea nevoilor de training de către echipele americane", a precizat Dobriţoiu.

Achiziţionarea avioanelor multirol a fost aprobată în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării de joi, la care a participat şi preşedintele Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne