Bulgaria va achiziţiona avioane de vânătoare la mâna a doua (presă)

(Quinn Rooney / Getty Images)
Epoch Times România
12.12.2012

La doar o săptămână după vizita premierului bulgar Boiko Borisov în SUA, Bulgaria accelerează achiziţionarea de avioane de vânătoare multirol, scrie miercuri cotidianul sofiot Sega. La şedinţa de miercuri a guvernului bulgar, ministrul apărării Aniu Anghelov va prezenta un raport şi se aşteaptă să primească un mandat pentru începerea negocierilor cu potenţialul vânzător. Bulgaria va cumpăra opt avioane de vânătoare la mâna a doua, pentru 700 milioane de leva (circa 360 milioane de euro).

Este însă un secret public faptul că Bulgaria negociază deja pentru achiziţionarea de avioane F16 din Portugalia. Această ţară oferă însă nu 8, ci 9 avioane F16, block 15, MLU, din anul 1979. Aceste avioane sunt cu aproximativ 10 ani mai vechi decât avioanele ruseşti MiG 29 ale armatei bulgare pe care ar urma să le înlocuiască.

Potrivit publicaţiei, reprezentanţii ministerului bulgar au vizitat Portugalia, Olanda, Norvegia, Italia şi SUA pentru a se interesa de avioanele vechi oferite de aceste ţări. Ministrul apărării Aniu Anghelov a confirmat că avioanele vor fi cumpărate fără să fie organizată vreo licitaţie, ci se va trece la negocieri directe. Anghelov a precizat că o licitaţie ar fi necesară în cazul în care s-ar cumpăra avioane noi.

Dacă guvernul ar aproba achiziţionarea avioanelor multirol, apare întrebarea de unde vor fi găsite cele 700 milioane de leva care trebuie plătite în rate până în anul 2020. Potrivit unor surse citate de ziar, până acum ministrul finanţelor Simeon Diankov s-a opus vehement proiectului, dar după vizita delegaţiei guvernamentale în SUA, se pare că el nu mai are argumente prin care să poată opri achiziţionarea.

Agenţia Mediapool aminteşte că Bruxellesul a avertizat deja Bulgaria, România şi Cehia să nu cumpere avioane militare fără licitaţie. Comisia Europeană a insistat în urma cu câteva luni că procedura trebuie să fie deschisă ca să nu fie discriminate companiile din statele membre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor