Japonia va majora cheltuielile militare cu 2 miliarde de dolari ca răspuns la problemele cu China

Insulele Senkaku (pentru japonezi) Diaoyu (pentru chinezi) din Marea Chinei de est
Insulele Senkaku (pentru japonezi) Diaoyu (pentru chinezi) din Marea Chinei de est (Jiji Press / AFP / GettyImages)
Jack Phillips
10.01.2013

Guvernul japonez plănuieşte să majoreze cheltuielile militare cu 2 miliarde de dolari, ca răspuns la disputa sa diplomatică cu China pentru Insulele Senkaku.

Ministerul japonez al Apărării va cheltui banii pe avioane de luptă, rachete şi elicoptere, a declarat miercuri un oficial, pentru AFP.

"Vom solicita alocarea a 180,5 miliarde de yeni (2,05 miliarde de dolari) pentru cheltuieli militare, ca parte a unui pachet de stimulente", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării pentru AFP. El a adăugat că "din cele 180,5 miliarde de yeni, Ministerul Apărării intenţionează să folosească 60,5 miliarde de yeni (600 milioane de dolari) pentru a pregăti schimbarea mediului de securitate din jurul Japoniei".

Suma rămasă va fi folosită ca o suplimentare a unei creşteri bugetare a Ministerului Apărării de mai mult de 100 de miliarde de yeni (1,1 miliarde de dolari), a raportat BBC.

În ultimele luni, China a trimis nave şi avioane de supraveghere în insulele nelocuite, despre care se spune că s-ar afla aproape de nişte depozite de gaze şi că sunt situate în apropierea unor rute importante de transport maritim.

Luna trecută, când China a trimis un avion deasupra insulelor, Japonia a răspuns prin trimiterea mai multor avioane de luptă F-15.

Marţi, guvernul japonez l-a convocat pe ambasadorul chinez Cheng Yonghua, după ce câteva nave chineze au rămas în apele controlate de japonezi timp de 13 de ore. Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, şeful de cabinet Yoshihide Suga, a descris situaţia navelor chineze ce au petrecut 13 ore în apele Japoniei drept "un incident extrem de neobişnuit şi foarte regretabil", potrivit Kyodo News.

Noul prim-ministru japonez Shinzo Abe i-a cerut marţi ministrului apărării să sporească supravegherea din jurul insulelor Senkaku.

Dar guvernul japonez este atent şi la o potenţială ameninţare din partea Coreei de Nord, care a lansat luna trecută cu succes o rachetă în spaţiu, deasupra insulelor sudice ale Japoniei. Japonia a desfăşurat baterii de rachete sol-aer înainte de lansare.

"Trebuie să ne modernizăm echipamentele, din moment ce mediul de securitate din jurul Japoniei este din ce în ce mai dur, pe măsură ce Coreea de Nord a lansat rachete de două ori în ultimul an, iar tensiunile cu China continuă", a afirmat purtătorul de cuvânt.

În ultimul deceniu, bugetul de apărare al Japoniei a scăzut în mod constant. Ministerul de Finanţe trebuie să aprobe cheltuielile militare adiţionale de 2 miliarde de dolari, înainte ca ele să poată fi adăugate luna viitoare pachetului de stimulente al guvernului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor