„Ne aflăm într-un război mondial”: Nicolas Maduro investit pentru al doilea mandat
alte articole
Dictatorul socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro, a fost investit joi pentru un nou mandat de şase ani, la peste opt luni după ce a manipulat în favoarea sa un al doilea scrutin prezidenţial succesiv.
Mii de susţinători socialişti s-au adunat la ceremonia din Caracas, deşi evenimentul a fost în mare parte boicotat de liderii străini, care au precizat că nu recunosc victoria lui Maduro.
Printre liderii străini prezenţi la ceremonia de inaugurare s-au aflat Daniel Ortega din Nicaragua, Evo Morales din Bolivia, Miguel Diaz-Canel din Cuba, precum şi diplomaţi din alte regimuri totalitare precum Rusia, China şi Iran.
„Suntem o democraţie reală. Sunt aici pentru a prelua pe cale democrată frâiele ţării noastre către o destinaţie mai bună. Ne-am conformat cu regulile şi vom continua să o facem”, a precizat Maduro. „Nu putem eşua şi nu vom eşua, vă jur pe viaţa mea şi pe ţara mea”.
Maduro a folosit oportunitatea pentru a se plânge de faptul că America Latină, cândva celebrată de forţele de stânga din toată lumea ca un punct focal al socialismului, a fost „contaminată” de alegerea unor lideri de dreapta, inclusiv Jair Bolsonaro în Brazilia, pe care l-a etichetat ca fiind „fascist”.
În ciuda retoricii sale grandioase tipice, ceremonia de investire a creat mai multe probleme pentru regimul Maduro decât soluţii, în condiţiile în care zeci de ţări şi-au strâns mâna pentru a denunţa atacurile sale asupra democraţiei şi pentru a denunţa guvernarea sa ilegală. După ceremonia de joi, preşedintele din Paraguay, Mario Abdo Benitez, a anunţat că ţara sa va rupe legăturile cu Venezuela şi că îşi va retrage imediat toţi diplomaţii din această ţară.
„Venezuela se află în centrul unui război global condus de imperialismul Statelor Unite şi ţările sale satelit. Ei au încercat să transforme o investire normală într-un război mondial. Există probleme în Venezuela, aşa cum sunt în fiecare ţară. Dar noi, venezuelenii, trebuie să le rezolvăm, fără intervenţie străină”, a declarat Maduro.
Săptămâna trecută, membrii Grupului Lima, care include peste 12 de ţări regionale ce urmăresc să pună capăt guvernării lui Maduro precum şi crizei economice şi umanitare care afectează Venezuela, au publicat o declaraţie în care i-au cerut dictatorului venezuelean să cedeze puterea în mâinile Congresului controlat de opoziţie până când vor avea loc alegeri libere şi corecte.
Deşi Maduro a refuzat, în mod evident, să facă acest lucru, multe naţiuni nu îl mai consideră pe Maduro preşedinte al ţării sale şi, în schimb, îl vor recunoaşte pe liderul Adunării Naţionale controlate de opoziţiei, Juan Guaido, 35 de ani, ca fiind liderul interimar al Venezuelei.
Venezuela suferă de pe urma unei recesiuni severe care a declanşat malnutriţie, hiperinflaţie şi emigrare în masă. Situaţia este dezastruoasă în ţară, iar Maduro se confruntă cu tulburări civile grave, cu lipsuri masive de medicamente şi alimentare. Prognoza hiperinflaţionistă a FMI este de 1.000.000% până la sfârşitul anului şi un PIB în scădere cu 18% anul acesta, deoarece guvernul continuă să tipărească pur şi simplu bani în speranţa că va umple golurile economiei.
Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie largă de industrii din întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe pe diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare.
Criza economică a lovit atât de tare, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.