Kremlinul trimite două bombardiere strategice pentru o vizită în Venezuela

Bombardierul rusesc Tupolev Tu-160, numit Blackjack de către NATO (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
11.12.2018

Ministerul rus al Apărării a trimis două bombardiere strategice capabile nuclear în Venezuela, într-un spectacol de forţă neobişnuit al armatei Rusiei în America de Sud, potrivit RFE/RL.

Într-o declaraţie, ministerul a precizat că cele două bombardiere Tu-160 au ajuns luni pe un aeroport situat lângă capitala venezueleană Caracas. Declaraţia nu a precizat dacă bombardierele aveau arme la bord.

Avioanele de luptă ruseşti au ajuns în Venezuela la câteva zile după ce preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a vizitat Moscova pentru a obţine sprijinul acesteia, deoarece economia Venezuelei este în prăbuşire.

Caracasul este profund îndatorat Rusiei. În ultimii ani, Venezuela a cumpărat echipamente militare de la ruşi în valoare de milioane de dolari.

În cadrul unei ceremonii pe aeroportul din Caracas, ministrul venezuelean al Apărării, generalul Vladimir Padrino, i-a întâmpinat pe cei 100 de piloţi ruşi şi alţi membri ai personalului care au ajuns în ţară cu cele două bombardiere.

Padrino a precizat că vizita ruşilor demonstrează că regimul Maduro se pregăteşte să protejeze Venezuela până în ultima clipă.

Cunoscut sub numele de Blackjack de către membrii NATO, bombardierul Tu-160 poate zbura la o viteză de două ori mai mare decât viteza sunetului şi este capabil să transporte rachete nucleare sau convenţionale.

Potrivit Associated Press, ultima dată când Rusia a trimis bombardiere Tu-160 în Venezuela a fost în urmă cu cinci ani.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat pe Twitter: “Guvernul rus a trimis bombardiere în cealaltă parte a lumii, în Venezuela. Popoarele rus şi venezuelean ar trebui să vadă acest lucru aşa cum este în realitate: două guverne corupte irosesc fondurile publice şi suprimă libertatea, iar cetăţenii lor suferă”.

Venezuela suferă de pe urma unei recesiuni severe care a declanşat malnutriţie, hiperinflaţie şi emigrare în masă. Situaţia este dezastruoasă în ţară, iar Maduro se confruntă cu tulburări civile grave, cu lipsuri masive de medicamente şi alimentare. Prognoza hiperinflaţionistă a FMI este de 1.000.000% până la sfârşitul anului şi un PIB în scădere cu 18% anul acesta, deoarece guvernul continuă să tipărească pur şi simplu bani în speranţa că va umple golurile economiei.

Guvernul socialist al Venezuelei a naţionalizat în ultimii ani o serie largă de industrii în întreaga ţară, cum ar fi fabricile de oţel şi de ciment, prelucrarea produselor alimentare, distribuţia şi multe altele. Pentru a încerca să controleze inflaţia, ţara are preţuri fixe pe diverse bunuri, impunând în acelaşi timp reglementări stricte privind schimburile valutare.

Criza economică a lovit atât de tare, încât sistemul de transport public aproape a fost anihilat, iar guvernul şi consiliile locale oferă călătorii gratuite în camioane nesigure şi inconfortabile - numite "coteţe" de către utilizatori - după ce mulţi furnizori de servicii de transport nu şi-au mai putut permite să folosească vehiculele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor