Navele germane nu vor întoarce în Turcia refugiaţii interceptaţi pe mare
alte articole
Celor două nave germane care lucrează în cadrul UE, Frontex – agenţia pentru protejarea frontierei UE – li s-a cerut să predea toţi migranţii interceptaţi în Marea Egee autorităţilor elene de pe continent, a raportat sâmbătă revista Der Spiegel.
Ordinul, văzut de Spiegel, a fost transmis navelor Uckermark şi Börde, care au fost trimise în insula Samos în luna martie pentru a ajuta Paza de Coastă elenă să gestioneze numărul mare de oameni care încearcă să ajungă din Turcia în Europa printr-o rută maritimă.
Conform raportului Spiegel, ordinul a fost dat după ce membri ai guvernului federal german au manifestat unele “temeri legale”. Chestiunea a fost dezbătută intens la un nivel operaţional de către guvernul de coaliţie al cancelarului german Angela Merkel.
În plus, conform revistei Der Spiegel, Cancelaria germană a depus recent un raport în care a concluzionat că întoarcerea refugiaţilor în Turcia este viabilă din punct de vedere legal.
Dar experţii au manifestat obiecţii faţă de acest plan, susţinând că întoarcerea refugiaţilor din Grecia, sau chiar din apele elene în Turcia ar putea fi considerată ilegală deoarece ar putea încălca dreptul migranţilor la procedurile corespunzătoare de azil.
Acordul cu Turcia
Peste un milion de refugiaţi au ajuns în Europa în ultimul an, mulţi dintre ei riscându-şi vieţile în călătorii periculoase din Turcia spre Grecia, efectuate în ambarcaţiunile şubrede şi nesigure ale traficanţilor de persoane. Până acum în acest an, aproximativ 132.000 de oameni au efectuat o astfel de călătorie în Marea Egee.
Grecia a deportat deja zeci de oameni în Turcia, după ce aceştia au fost consideraţi a fi migranţi economici şi în curând numărul acestora s-ar putea mări.
Liderii UE se pregătesc să încheie un acord cu Ankara, pe baza căruia Turcia ar primi înapoi toţi migranţii ilegali, inclusiv sirieni care ar putea primi statutul de refugiaţi.
Uniunea Europeană susţine că, dacă Turcia poate fi considerată o ţară sigură, atunci planul de a trimite refugiaţii acolo este legal. În acest caz, regulile UE permit guvernelor să respingă aplicaţiile pentru azil ale persoanelor care au trecut printr-o astfel de ţară “sigură”.