Nave ale Marinei Regale alungă o navă de luptă spaniolă din apele britanice

Ambarcaţiunea de patrulă HMS Sabre din cadrul Marinei Regale britanice (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
06.02.2019

Trei nave ale Marinei Regale britanice au urmărit şi alungat o navă de luptă spaniolă din Gibraltar după ce aceasta a pătruns marţi în apele controlate de Marea Britanie, incidentul având loc la mai puţin de o săptămână după izbucnirea unei dispute aprinse pe seama faptului că UE a etichetat enclava drept „colonie britanică”.

Nava de luptă spaniolă Tornado P44 a pătruns marţi cu o atitudine potrivnică în apele britanice, încercând să împiedice un exerciţiu maritim al Marinei Regale în apropiere de Punctul Europei, cel mai sudic punct al peninsulei Gibraltar. Nava spaniolă a fost înconjurată imediat de trei nave ale Marinei britanice – HMS Sabre, HMS Scimitar şi o ambarcaţiune de tip RIB (Rigid-hulled inflatable boat) – care au cerut navei spaniole să plece imediat de acolo. Guvernul britanic a confirmat incidentul, pe care l-a numit o „încălcare” a suveranităţii britanice asupra Gibraltarului, potrivit Express.co.uk.

Incursiunea a avut loc la câteva zile după ce Uniunea Europeană a înfuriat Londra prin faptul că a numit Gibraltarul drept o colonie britanică într-un document care garantează cetăţenilor britanici călătorii fără viză pe teritoriul UE, după Brexit.

O notă de subsol – inclusă într-un document în care UE propune ca britanicii să poată călători fără viză în spaţiul Schengen după Brexit, în cazul unor şederi scurte – a descris Gibraltarul drept o „colonie a Coroanei britanice”.

Marea Britanie a guvernat Gibraltarul de când teritoriul a fost cedat Coroanei britanice de către Spania în 1713, cu peste 300 de ani în urmă.

Gibraltarul a votat în mod covârşitor pentru a rămâne o enclavă britanică în cadrul unui referendum din 2002, când 99% dintre votanţi au ales să rămână doar alături de Marea Britanie, decât să împartă suveranitatea cu Spania.

Totuşi, Madridul şi-a menţinut pretenţiile de a lua înapoi Gibraltarul.

Nota de subsol a declanşat o dispută diplomatică, iar ambasadorul britanic în UE, Sir Tim Barrow, a transmis Bruxelles-ului totala nemulţumire a guvernului londonez.

În cadrul unei întâlniri UE care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, Sir Tim le-a declarat omologilor săi că Marea Britanie nu este de acord cu decizia blocului de a folosi termenul „colonie” pentru a descrie Gibraltarul.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a adăugat: „Este complet inacceptabil să se descrie Gibraltarul în acest mod”.

„Gibraltarul este parte integrantă a familiei Regatului Unit şi are o relaţie constituţională matură şi modernă cu Marea Britanie.

Acest lucru nu se va schimba din cauza ieşirii noastre din Uniunea Europeană.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor