Nave ale Marinei Regale alungă o navă de luptă spaniolă din apele britanice
alte articole
Trei nave ale Marinei Regale britanice au urmărit şi alungat o navă de luptă spaniolă din Gibraltar după ce aceasta a pătruns marţi în apele controlate de Marea Britanie, incidentul având loc la mai puţin de o săptămână după izbucnirea unei dispute aprinse pe seama faptului că UE a etichetat enclava drept „colonie britanică”.
Nava de luptă spaniolă Tornado P44 a pătruns marţi cu o atitudine potrivnică în apele britanice, încercând să împiedice un exerciţiu maritim al Marinei Regale în apropiere de Punctul Europei, cel mai sudic punct al peninsulei Gibraltar. Nava spaniolă a fost înconjurată imediat de trei nave ale Marinei britanice – HMS Sabre, HMS Scimitar şi o ambarcaţiune de tip RIB (Rigid-hulled inflatable boat) – care au cerut navei spaniole să plece imediat de acolo. Guvernul britanic a confirmat incidentul, pe care l-a numit o „încălcare” a suveranităţii britanice asupra Gibraltarului, potrivit Express.co.uk.
Incursiunea a avut loc la câteva zile după ce Uniunea Europeană a înfuriat Londra prin faptul că a numit Gibraltarul drept o colonie britanică într-un document care garantează cetăţenilor britanici călătorii fără viză pe teritoriul UE, după Brexit.
O notă de subsol – inclusă într-un document în care UE propune ca britanicii să poată călători fără viză în spaţiul Schengen după Brexit, în cazul unor şederi scurte – a descris Gibraltarul drept o „colonie a Coroanei britanice”.
Marea Britanie a guvernat Gibraltarul de când teritoriul a fost cedat Coroanei britanice de către Spania în 1713, cu peste 300 de ani în urmă.
Gibraltarul a votat în mod covârşitor pentru a rămâne o enclavă britanică în cadrul unui referendum din 2002, când 99% dintre votanţi au ales să rămână doar alături de Marea Britanie, decât să împartă suveranitatea cu Spania.
Totuşi, Madridul şi-a menţinut pretenţiile de a lua înapoi Gibraltarul.
Nota de subsol a declanşat o dispută diplomatică, iar ambasadorul britanic în UE, Sir Tim Barrow, a transmis Bruxelles-ului totala nemulţumire a guvernului londonez.
În cadrul unei întâlniri UE care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, Sir Tim le-a declarat omologilor săi că Marea Britanie nu este de acord cu decizia blocului de a folosi termenul „colonie” pentru a descrie Gibraltarul.
Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a adăugat: „Este complet inacceptabil să se descrie Gibraltarul în acest mod”.
„Gibraltarul este parte integrantă a familiei Regatului Unit şi are o relaţie constituţională matură şi modernă cu Marea Britanie.
Acest lucru nu se va schimba din cauza ieşirii noastre din Uniunea Europeană.”