Navă de luptă spaniolă pătrunde în apele Gibraltarului. Madridul criticat
alte articole
Marina spaniolă a fost criticată după ce un utilizator de Twitter, despre care unele rapoarte media au susţinut că ar fi un localnic din Gibraltar, a postat un material video care surprinde o navă de luptă spaniolă ce a pătruns în apele teritoriale britanice pe sunetul imnului naţional spaniol. Totuşi, ulterior, unele rapoarte au precizat că materialul ar fi fost trucat.
Potrivit rapoartelor, Infanta Elena, o corvetă veche de 40 de ani din clasa Descubierta, a efectuat manevre în largul coastei Gibraltarului în după amiaza zilei de marţi.
Raportul a declanşat o furtună pe Twitter după ce mulţi utilizatori au distribuit videoclipul şi au criticat Spania pentru incident.
Ministerul britanic de Externe a confirmat că a avut loc o intruziune.
“Ca în cazul tuturor incursiunilor, Marina Regală a contestat nava. Când a fost vizată, nava spaniolă a ieşit din apele teritoriale britanice din Gibraltar. Incursiunile reprezintă o încălcare a suveranităţii, nu o ameninţare la adresa ei. Nu avem nicio îndoială cu privire la suveranitatea noastră asupra Gibraltarului”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, citat de ziarul Daily Mail.
Totuşi, Ministerul de Externe a respins rapoartele care susţin că nava ar fi difuzat imnul naţional spaniol, precizând că membrii echipajului navei Marinei Regale care s-au aflat la faţa locului nu au auzit imnul. Totodată, publicaţia The Telegraph a sugerat că materialul video a fost trucat.
Purtătorul de cuvânt al guvernului din Gibraltar a criticat totuşi incursiunea pe motiv că “reprezintă o provocare neprofesionistă care este pe cât de copilărească, pe atât de inutilă”.
Madridul şi-a manifestat timp de 300 de ani pretenţiile asupra teritoriului britanic respectiv. Gibraltarul, localizat pe coasta sudică a Spaniei, este teritoriu britanic începând din 1713, când Spania l-a cedat Regatului Unit pe baza Tratatului de la Utrecht. Rezidenţii regiunii au respins ideea suveranităţii spaniole în 1967 şi a autorităţii comune britanico-spaniole în 2002. În timpul discuţiilor pentru Brexit, guvernul spaniol a semnalat că este pregătit să îşi reînnoiască apelurile pentru suveranitatea Gibraltarului.
Totuşi, Ministerul britanic de Externe a respins dur toate eforturile depuse în această direcţie.
“Marea Britanie nu va intra niciodată în aranjamente pe baza cărora cetăţenii Gibraltarului vor trece sub suveranitatea unui alt stat împotriva dorinţei lor, şi nici nu va intra într-un proces de negociere a suveranităţii pe care Gibraltarul nu-l doreşte”, a adăugat purtătorul de cuvânt al ministerului.
Proiectul de acord pentru Brexit a fost aprobat de cei 27 de lideri UE – mai puţin Marea Britanie – în cadrul unui summit desfăşurat în 25 noiembrie, după o înţelegere de ultimă oră cu privire la acceptarea cererilor Madridului referitoare la posibile discuţii vizând viitorul Gibraltarului.
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a retras în 24 noiembrie ameninţările privind dreptul de veto la acordul pentru Brexit după ce oficialii britanici şi UE au oferit garanţii scrise pentru discuţii pe tema Gibraltarului în viitor. Progresul a fost realizat după ce guvernul britanic a scris Consiliului European confirmând că viitorul tratat comercial între UE şi Marea Britanie nu va fi aplicat în mod automat şi Gibraltarului.