Discuţiile privind backstop-ul irlandez şchiopătează. Premierul britanic promite că nu va dezamăgi Irlanda de Nord

Premierul britanic Theresa May
Premierul britanic Theresa May (Leon Neal/Getty Images)

Premierul Theresa May va încerca, marţi, să asigure cetăţenii nord-irlandezi că misiunea de a obţine aprobarea Parlamentului britanic pentru acordul Brexit nu va crea o frontieră dură între provincie şi Irlanda, potrivit Business Insider.

Discuţiile pentru Brexit au avansat lent după ce premierul May a anunţat intenţia de a călători la Bruxelles cu scopul de a convinge liderii UE să facă schimbări cu caracter obligatoriu la acordul de retragere încheiat anul trecut între cele două părţi, dar care a fost respins de parlamentarii britanici din Camera Comunelor.

Parlamentarii conservatori şi Partidul Democrat Unionist, care susţin guvernul lui May, au respins acordul negociat de premier cu Bruxelles-ul parţial din cauza opoziţiei puternice la măsura numită backstop, care a fost proiectată pentru a evita o frontieră irlandeză dură în toate circumstanţele.

Totuşi, înainte de a ajunge în Europa continentală, May va susţine marţi un discurs în Irlanda de Nord, prin care va încerca să liniştească comunităţile că guvernul britanic nu va renunţa la angajamentele asumate.

Premierul va rămâne în Irlanda de Nord în această noapte şi se va întâlni miercuri cu lideri politici nord-irlandezi.

Două dintre obiectivele lui May sunt acelea de a menţine “graniţa invizibilă” Irlanda de Nord şi Republica Irlandeză şi să se asigure că acest demers nu duce la noi controale de frontieră între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit.

De asemenea, există temeri serioase că, în cazul în care ar intra în vigoare, backstop-ul ar putea forţa Marea Britanie să respecte reglementările UE ani de zile după Brexit, nu ar avea un cuvânt de spus în privinţa acestora şi nu ar putea semna noi acorduri de comerţ liber cu alte ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe