Ministrul austriac de Externe: Extinderea Articolului 50 pentru Brexit, “foarte dificilă”

Ministrul austriac de Externe, Karin Kneissl
Ministrul austriac de Externe, Karin Kneissl (Getty Images)

Ministrul austriac de Externe, Karin Kneissl, a recunoscut că extinderea Articolului 50 va fi “foarte dificilă”, confirmând că probabilitatea unui Brexit fără acord este tot mai mare.

Kneissl şi-a exprimat incertitudinea că Marea Britanie ar putea obţine o prelungire a negocierilor cu Uniunea Europeană la mai puţin de 10 săptămâni de termenul limită pentru materializarea Brexitului – 29 martie 2019. De asemenea, Kneissl a recunoscut că este improbabil ca Londra să facă un progres semnificativ în direcţia înlăturării controversatului backstop irlandez din acord pentru a putea ieşi la timp din bloc, potrivit Express.co.uk.

Luând cuvântul joi în cadrul emisiunii Today de la BBC, politicianul austriac a susţinut: “Avem un termen limită clar definit, avem o condiţie că, în cazul în care doriţi să prelungiţi data, este necesar un vot unanim din partea celorlalte 27 de state membre care rămân în bloc. Există anumite condiţii pentru a gestiona Articolul 50. Am îndoielile mele puternice deoarece mai sunt doar 10 săptămâni” până la data stabilită pentru Brexit.

Ea a adăugat: “Potrivit procedurilor Articolului 50, termenul limită este 29 martie. Astfel, este presiunea timpului cu privire la ce nu a putut fi soluţionat prin negocierile din ultimii ani. Este dificil de imaginat că poate fi obţinut un progres semnificativ – o soluţie magică – în următoarele zile pentru ca această [prelungire] să fie ratificată la timp de membrii care rămân în UE”.

Remarcile lui Kneissl reprezintă o lovitură dură pentru ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt, care a discutat despre o “prelungire tehnică” a negocierilor pentru Brexit în cazul în care premierul Theresa May nu poate obţine un acord de retragere înainte de termenul limită din martie.

Hunt a afirmat: “Este adevărat că, în cazul în care vom aproba un acord în zilele de dinaintea termenului din 29 martie, atunci am putea avea nevoie de ceva timp suplimentar pentru a adopta legislaţia critică. Dar dacă vom reuşi să facem progrese mai devreme, atunci acest lucru s-ar putea să nu fie necesar. Nu putem şti în acest stadiu care dintre aceste scenarii se va desfăşura”.

Hunt, prin remarcile sale, a devenit primul ministru în cabinetul May care a indicat posibilitatea ca Brexitul să fie amânat în cazul în care premierul britanic nu reuşeşte să obţină un acord satisfăcător din partea Bruxelles-ului după ce i s-a cerut să renegocieze termenii acordului său.

Totodată, premierul May a refuzat să excludă încercările de a amâna Brexitul în cadrul unei întâlniri cu europarlamentarii conservatori la sediul guvernului.

Acest lucru i-a înfuriat pe conservatorii britanici din UE, care i-au declarat lui May că ei doar doresc să “îşi continue viaţa”. Susţinătorii Brexitului i-au cerut în repetate rânduri lui May să găsească o soluţie alternativă la controversatul backstop irlandez pentru a garanta că Marea Britanie nu rămâne blocată în uniunea vamală şi pe piaţa unică europeană după ce va ieşi din bloc.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a avertizat pe şefii de stat europeni să se pregătească “pentru cel mai dificil scenariu” după ce parlamentarii britanici i-au cerut premierului May să urmărească redeschiderea negocierilor pentru Brexit din cauza problemei backstop-ului.

Juncker a afirmat că votul de marţi din Parlamentul britanic “a amplificat şi mai mult riscul unei ieşiri dezordonate” a Londrei din blocul european, făcând referire la un vot prin care parlamentarii au cerut ca backstop-ul să fie înlocuit cu “aranjamente alternative” nespecificate pentru a evita reintroducerea controalelor de frontieră în Irlanda. De asemenea, amendamentul votat mai precizează că Parlamentul va susţine acordul pentru Brexit negociat de May dacă această schimbare este materializată.

Totuşi, Juncker a declarat Parlamentului European că Acordul de retragere “nu va fi renegociat” şi că “dezbaterea din Camera Comunelor nu va schimba acest lucru”.

De asemenea, negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a oferit un răspuns de 13 secunde la o cerere făcută de premierul britanic pentru a fi renegociat acordul de retragere din bloc încheiat între cele două părţi anul trecut, potrivit Euronews.

“Instituţiile UE rămân unite şi susţin acordul pe care l-am negociat cu Marea Britanie – niciodată împotriva Marii Britanii”, a declarat el reporterilor în Bruxelles, fără a accepta întrebări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe