Navalni: premierul rus controlează proprietăţi de peste 1 miliard de euro. Primeşte mite de la oligarhi

Politicianul rus din opoziţie Alexei Navalni l-a acuzat pe premierul Dmitri Medvedev de mare corupţie într-un raport însoţit de un material video pe care l-a postat joi pe YouTube.
Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalni. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.03.2017

Activistul rus anti-corupţie a declarat că Medvedev controlează un imperiu al proprietăţilor ce include vile, iahturi şi podgorii finanţate din mite primite de la oligarhi printr-o reţea de organizaţii nonprofit.

“Pe baza documentaţiei dezvăluite, putem confirma că cel puţin 70 miliarde de ruble (1,3 miliarde de euro) au fost transferaţi în numerar şi active către fundaţiile lui Medvedev”, a declarat Navalni, care conduce Fundaţia Anti-Corupţie.

Medvedev “a creat în mod deschis o reţea de fundaţii caritabile corupte prin care primeşte mite de la oligarhi, ce sunt folosite apoi pentru a-şi construi palate şi case de vacanţă în întreaga ţară”, a susţinut raportul.

Raportul a fost lăudat de Transparency Internaţional Russia, o organizaţie nonprofit ce atacă corupţia, deşi a pus sub semnul întrebării unele concluzii.

Medvedev, un avocat din St. Petersburg, a fost preşedinte al Rusiei în perioada 2008-2012, în timp ce Vladimir Putin ocupa funcţia de premier între mandatele prezidenţiale. Medvedev intenţiona să candideze la alegerile prezidenţiale din 2018.

Navalni, care este tot avocat, a devenit popular pentru denunţarea corupţiei şi a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare pentru presupusă fraudă. Navalni a declarat că acuzaţiile sunt false şi motivate politic.

Materialul video prezentat, cu o durată de 59 de minute, a fost vizualizat de sute de mii de ori pe youtube în câteva ore.

Navalni a declarat că fundaţiile lui Medvedev primesc “donaţii” de la oligarhi şi companii, care sunt apoi folosite pentru a cumpăra proprietăţi luxoase pentru premierul rus, care nu este înregistrat niciodată ca proprietar al acestora.

“Premierul şi prietenii săi de încredere au creat o schemă infracţională, nu cu ajutorul unor companii înregistrate în paradisuri fiscale ca de obicei, ci prin fundaţii nonprofit, lucru care face aproape imposibilă determinarea proprietarului activelor”, a adăugat Navalni.

Liderul din opoziţie a precizat că a reuşit să creeze legături între această schemă şi Medvedev, prin monitorizarea online a achiziţiilor.

Purtătoarea de cuvânt a premierului Medvedev a respins acuzaţiile, pe care le-a expus ca fiind o formă de promovare a eforturilor lui Navalni de a participa la alegerile prezidenţiale ruse din 2018.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor