Viktor Orban: Cetăţenii UE s-au săturat să fie conduşi de Paris şi Berlin

Premierul ungar Viktor Orban
Premierul ungar Viktor Orban (Attila Kisbenedek Stf/AFP/Getty Images)

Premierul ungar Viktor Orban a declarat şefilor UE că cetăţenii sunt tot mai nemulţumiţi ca Bruxelles-ul să fie condus de Franţa şi să fie plătit de Germania, susţinând că zilele blocului “sunt numărate”.

Orban a avertizat că o schimbare sistemică în spectrul politic se vede la orizont. El consideră că Bruxelles-ul se va îndepărta de poziţia în care UE este condusă de “elita europeană” din Paris şi Berlin în condiţiile în care cetăţenii îşi vor face auzite vocile la viitoarele alegeri europene, potrivit Express.co.uk.

Europenii vor vota Parlamentul European în mai 2019, alegeri care se vor dovedi a fi un moment definitoriu pentru UE după ce a depăşit o serie de ameninţări la adresa stabilităţii, inclusiv Brexit şi criza imigraţiei.

Orban a obţinut recent cel de-al treilea mandat la cârma Ungariei pe baza unei platforme eurosceptice, care a vizat normele UE privind imigraţia – strategie care a produs o serie de ciocniri de mare profil cu Comisia Europeană.

Premierul ungar prezice o schimbare, evidenţiind punctele de vedere ale partidului Fidesz, şi anume că a sosit momentul pentru o îndepărtare de baza de putere tradiţională a UE, ce implică politicienii germani şi francezi.

Cu privire la viitoarele alegeri parlamentare, Orban a precizat: “Nu ne-am confruntat niciodată cu alegeri atât de decisive.”

“Germanii, mai presus de toţi, ar trebui să fie prudenţi. Există un concept francez, care în esenţă înseamnă: conducerea franceză a Europei, plătită cu bani germani.

“Acesta este un lucru pe care îl resping. Nu dorim o Uniune Europeană sub conducere franceză”.

Sperând să inspire o amânare privind luarea unor decizii importante, precum buget şi imigraţie, Orban a adăugat: “Europenii trebuie să fie auziţi şi trebuie să aşteptăm alegerile europene înainte să luăm unele decizii importante”.

Discutând cu suporterii în staţiunea Băile Tuşnad din România, Orban a declarat că această Comisie Europeană nu este interesată de Europa Centrală şi că: “Elita europeană a eşuat şi simbolul acestui eşec este Comisia Europeană”.

“Vestea bună este că zilele Comisiei sunt numărate”, a adăugat el.

“La alegerile pentru Parlamentul European, marele obiectiv al transformării Europei şi orientarea către o eră post-creştină şi post-naţională ar putea fi blocate. Şi este în interesul nostru fundamental să blocăm” acest proces, a mai susţinut el.

Premierul ungar a mai afirmat: “Avem nevoie de o nouă Comisie cu o nouă abordare. După alegerile europene avem nevoie de o Comisie care nu pedepseşte acele ţări care îşi protejează frontierele, aşa cum o face Ungaria”.

Ungaria înfruntă în prezent o acţiune legală din partea UE după ce Bruxelles-ul a deferit Budapesta Curţii Europene pentru Justiţie pentru neconformare cu legislaţia europeană privind imigraţia.

Guvernul lui Orban a adoptat în luna iunie aşa-numita lege “Stop Soros”, numită după miliardarul american George Soros, pe care premierul ungar l-a acuzat că susţine imigraţia în masă spre Europa şi de furnizarea de sprijin grupurilor civice care oferă ajutoare legale solicitanţilor de azil şi refugiaţilor.

Conform legii “Stop Soros”, persoanele care ajută imigranţi în procesul cererilor de obţinere de azil sau care “furnizează ajutoare sau beneficii financiare” imigranţilor ilegali vor fi traşi la răspundere şi vor primi o sentinţă de un an închisoare.

Orban a promis recent că va alunga din ţară ONG-urile lui Soros, afirmând că “motivaţia ideologică a lui Soros şi a armatei sale este o Europa multiculturală” şi că “lor nu le plac tradiţiile Europei creştine”.

“Ei doresc să ruineze Europa deoarece speră să obţină profituri uriaşe în acest proces.”, a adăugat premierul ungar, făcând referire la Soros.