Peste 600 de imigranţi africani intră cu forţa în enclava spaniolă Ceuta
alte articole
Peste 600 de imigranţi africani au ajuns în enclava spaniolă nord-africană Ceuta după ce au năvălit asupra gardului de frontieră puternic fortificat ce separă teritoriul spaniol de Maroc.
Aproximativ 800 de imigranţi au încercat să intre cu forţa în Ceuta, în zorii zilei de joi, dar o parte dintre aceştia au fost opriţi de poliţia marocană, potrivit Deutsche Welle.
Este cea mai mare încercare de pătrundere forţată în Ceuta începând cu februarie 2017, când peste 850 de imigranţi au intrat în teritoriul spaniol în decursul a patru zile.
Imigranţii au folosit fierăstraie circulare, foarfece şi ciocane de lemn pentru a tăia gardul. De asemenea, ei au aruncat cu sticle de plastic pline cu excremente şi var nestins (o substanţă care irită pielea) asupra poliţiştilor, precum şi cu aruncătoare de flăcări improvizate, pentru a-i descuraja să intervină.
Crucea Roşie spaniolă a precizat într-un mesaj postat pe Twitter că 132 de imigranţi au fost răniţi în asaltul în masă. Câţiva poliţişti au fost de asemenea vătămaţi.
Incidentul amplifică şi mai mult presiunea asupra Spaniei, care a fost copleşită de o creştere a numărului de imigranţi sosiţi pe mare în ultimii ani. Doar în ultimele săptămâni, vremea favorabilă din Strâmtoarea Gibraltar, cel mai îngust pasaj al Mării Mediterane care separă Maroc de Spania, a determinat tot mai mulţi imigranţi să pornească în periculoasa călătorie peste mare.
Serviciul spaniol de Salvare Maritimă a precizat că a ridicat 332 de persoane din Mediterană în cursul zilei de joi, iar cu o zi înainte a salvat 424 de persoane.
Sosirile ilegale de imigranţi pe mare s-au dublat, sau chiar mai mult, faţă de anul trecut, ajungând anul acesta la aproape 17.000 până acum, conform datelor furnizate de Ministerul spaniol de Interne.
Creşterea dramatică a sosirilor de imigranţi este de asemenea un rezultat al deciziei Italiei – cea mai aglomerată poartă folosită de imigranţi pentru a ajunge în Europa prin Mediterană – de a adopta măsuri agresive pentru a opri valul de imigranţi care doresc să ajungă pe ţărmurile sale.
De altfel, ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, a respins ca fiind un simplu „act de caritate” propunerea Comisiei Europene de a plăti statelor UE câte 6.000 de euro pentru fiecare imigrant salvat în largul mării care este acceptat şi procesat, potrivit AP. „Nu vrem bani, vrem demnitate”, a afirmat el.
Comisia Europeană a declarat marţi că doreşte să ofere „sprijin financiar deplin” fiecărui stat membru care, în mod voluntar, va crea aşa numite centre de control în care vor putea fi evaluate persoanele care au nevoie de protecţie internaţională şi persoanele care nu au niciun drept să rămână în blocul european. Italia insistă ca centrele de control să fie create în ţări africane.
De asemenea, după ce săptămâna trecută a anunţat că nu va mai permite navelor care participă la misiunea maritimă umanitară a UE în Mediterană, să debarce în porturile sale imigranţi salvaţi din largul mării, Italia a acceptat luni să ridice interdicţia pentru cel puţin următoarele săptămâni, până când blocul poate conveni asupra modului de distribuire a imigranţilor.
Ministrul italian de Externe, Moavero Milanesi, a afirmat după convorbirile desfăşurate luni la Berlin împreună cu omologul german, Heiko Maas, că Roma va permite navelor misiunii Sofia, cu imigranţi la bord, să ancoreze în porturile italiene în următoarele cinci săptămâni, până când discuţiile la nivelul UE se vor concretiza într-o nouă soluţie, potrivit Deutsche Welle.
Italia a cerut revizuirea misiunii Sofia, care urmăreşte să oprească traficul de imigranţi în Mediterană, întrucât termenii acesteia cer ca imigranţii salvaţi să fie în mod automat debarcaţi în porturi italiene.
Milanesi a precizat că Italia doreşte „să modifice normele operaţionale pentru a evita situaţia în care toate persoanele salvate să ajungă într-o singură ţară”.