Salvini respinge o propunere UE privind acordarea de azil
alte articole
Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, a respins ca fiind un simplu “act de caritate” propunerea Comisiei Europene de a plăti statelor UE câte 6.000 de euro pentru fiecare imigrant salvat în largul mării care este acceptat şi procesat, potrivit AP.
Salvini a afirmat: “Nu vrem bani, vrem demnitate”.
Comisia Europeană a declarat marţi că doreşte să ofere “sprijin financiar deplin” fiecărui stat membru care, în mod voluntar, va crea aşa numite centre de control în care vor putea fi evaluate persoanele care au nevoie de protecţie internaţională şi persoanele care nu au niciun drept să rămână în blocul european.
Italia insistă ca centrele de control să fie create în ţări africane.
Ministrul italian a precizat că, odată cu trecerea timpului, contribuabilii italieni plătesc între 40.000 şi 50.000 de euro pentru fiecare solicitant de azil. Totuşi, nu a fost clar pe ce este bazată această cifră.
“Aşadar, Bruxellesul poate să îşi ţină actele de caritate”, a afirmat Salvini.
După ce săptămâna trecută a anunţat că nu va mai permite navelor care participă la misiunea maritimă umanitară a UE în Mediterană să debarce în porturile sale imigranţi salvaţi din largul mării, Italia a acceptat luni să ridice interdicţia pentru cel puţin următoarele săptămâni, până când blocul poate conveni asupra modului de distribuire a imigranţilor.
Ministrul italian de Externe, Moavero Milanesi, a afirmat după convorbirile desfăşurate luni la Berlin împreună cu omologul german, Heiko Maas, că Roma va permite navelor misiunii Sofia cu imigranţi la bord să ancoreze în porturile italiene în următoarele cinci săptămâni, până când discuţiile la nivelul UE se vor concretiza într-o nouă soluţie, potrivit Deutsche Welle.
Italia a cerut revizuirea misiunii Sofia, care urmăreşte să oprească traficul de imigranţi în Mediterană, întrucât termenii acesteia cer ca imigranţii salvaţi să fie în mod automat debarcaţi în porturi italiene.
Milanesi a precizat că Italia doreşte “să modifice normele operaţionale pentru a evita situaţia în care toate persoanele salvate să ajungă într-o singură ţară”.