Brzezinski: Obama ar trebui să dea o replică promptă dacă Rusia nu suspendă atacurile asupra activelor americane

Fostul consilier american pentru securitatea naţională, Zbigniew Brzezinski, a declarat că SUA ar trebui să răspundă mai ferm la atacurile Rusiei în Siria şi îndeamnă la o colaborare între cele două puteri pentru apărarea intereselor lor reciproce din regiune.
Dr. Zbigniew Brzezinski
Dr. Zbigniew Brzezinski (JIM WATSON/AFP/Getty Images)

SUA ar trebui să ameninţe cu o ripostă dacă Rusia nu va înceta să atace obiectivele americane din Siria, a scris fostul consilier pentru securitate naţională Zbigniew Brzezinski într-un articol de opinie publicat duminică în ziarul Financial Times. De asemenea, el a făcut apel la o „îndrăzneală strategică”, în condiţiile în care la mijloc se află credibilitatea americană în Orientul Mijlociu şi în regiune.

Aparenta decizie a Moscovei de a lovi ţinte care nu aparţin Statului Islamic şi care aparţin rebelilor sirieni susţinuţi de CIA reflectă în cel mai bun caz „incompetenţa armatei ruseşti” şi, în cel mai rău caz, o “dovadă a unei dorinţe periculoase de a scoate în evidenţă neputinţa politică americană”, a scris Brzezinski, fost consilier pe probleme de securitate naţională în timpul administraţiei fostului preşedinte american Jimmy Carter şi un puternic susţinător al actualului preşedinte Barack Obama.

Şi dacă Rusia continuă să urmărească ţinte care nu aparţin Statului Islamic, SUA ar trebui să răspundă, a adăugat el, conform Politico.

“În aceste circumstanţe care se dezvăluie rapid, SUA are o singură opţiune reală dacă ar fi să îşi protejeze interesele mai largi din regiune: să îi ceară Moscovei să suspende acţiunile militare care afectează în mod direct activele americane”, a declarat el.

“Forţele maritime şi aeriene ruseşti în Siria sunt vulnerabile, izolate geografic de ţara lor natală”, a notat Brzezinski. “Ele ar putea fi ‚dezarmate’ dacă persistă în provocarea Statelor Unite.”

Problema din Orientul Mijlociu este mai mare decât Siria, a scris Brzezinski, şi este necesar ca Rusia să coopereze cu SUA, care nu se mai poate baza ca în trecut pe Marea Britanie şi Franţa pentru a juca un „rol decisiv” în regiune.

“Dar, şi mai bine, Rusia ar putea fi convinsă să acţioneze împreună cu SUA pentru a găsi o soluţie mai amplă la o problemă regională care transcende interesele unui singur stat”, a adăugat el.

În locul unei „noi forme de dominaţie neocolonială”, SUA, împreună cu Rusia şi China, trebuie să acţioneze împreună pentru a-şi proteja interesele reciproce, a avertizat Brzezinski.

“China va prefera, fără niciun dubiu, să rămână pe margine. Ar putea estima care va fi cel mai potrivit moment pentru a aduna resturile. Dar haosul regional s-ar putea răspândi rapid înspre nord-est, în cele din urmă ar putea cuprinde Asia centrală şi de nord-est. Atât Rusia cât şi China ar putea fi afectate. Interesele americane şi prietenii Americii – fără a mai vorbi despre stabilitatea regională – vor avea de asemenea de suferit. Este timpul, prin urmare, pentru o îndrăzneală strategică”, a concluzionat fostul consilier pentru securitatea naţională a SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe