Mii de macedoneni protestează împotriva schimbării numelui fostei republici iugoslave

Protest în capitala macedoneană Skopje împotriva schimbării numelui Macedoniei, 4 martie 2018.
Protest în capitala macedoneană Skopje împotriva schimbării numelui Macedoniei, 4 martie 2018. (Captură Foto)

Aproximativ 10.000 de persoane au ieşit pe străzile capitalei Macedoniei pentru a protesta împotriva unei posibile schimbări a numelui fostei republici iugoslave, schimbare ce s-ar conforma solicitărilor insistente ale Greciei.

Manifestanţii, care fluturau steaguri naţionale, s-au adunat duminică în jurul statuii lui Alexandru cel Mare, renumitul lider al anticului Regat al Macedoniei, în principala piaţă din Skopje, scandând “Suntem macedoneni”.

“Nu protestăm, ci ne apărăm numele. Suntem împotriva schimbării numelui, doar atât. Nimeni nu ni l-a dat, nimeni nu l-a creat. Acest nume este dintotdeauna macedonean şi ar trebui să rămână aşa cum este”, a afirmat un manifestant pentru RFE/RL.

“Nu vom renunţa niciodată la numele nostru pentru nimeni. Există o singură Macedonie şi va rămâne Macedonia pentru totdeauna. Macedonia este un nume măreţ, îl purtăm în inimile noastre, iubim Macedonia, suntem macedoneni, iubim Macedonia şi nu vom renunţa la ea”, a declarat un alt manifestant.

Protestul a fost organizat de mişcarea “Numele nostru este dreptul nostru”, în condiţiile în care Skopje şi Atena au amplificat recent eforturile de a soluţia o dispută veche de 27 de ani privind numele Macedoniei.

Disputa a stânjenit eforturile Macedoniei de a adera la NATO şi UE. Grecia este deja membră a ambelor entităţi.

Grecia se opune ca fosta republică iugoslavă să folosească numele de Macedonia, susţinând că acest lucru ar putea implica pretenţii teritoriale asupra propriei regiuni nordice cu acelaşi nume.

Negocierile dintre cei doi vecini au fost neconcludente începând cu 1991, când Macedonia şi-a obţinut independenţa de fosta Iugoslavie.

Acum, Macedonia a precizat că este pregătită să adauge un element la numele său, pentru soluţionarea disputei. Dacă cele două părţi cad de acord, numele Macedonia ar putea conţine încă un cuvât: “Superioară”, “Nouă” sau “Nordică”.

Manifestanţii din Skopje au cerut guvernului premierului Zoran Zaev să suspende discuţiile cu Grecia pe această temă, iar ONU să recunoască ţara sub numele ei constituţional, şi anume Macedonia.

Totodată, manifestanţii au acuzat guvernul din Skopje de trădare a intereselor naţionale ale Macedoniei.

Mitinguri paralele au fost organizate de macedoneni în alte oraşe ale lumii, inclusiv în Washington, D.C. în SUA şi Sydney în Australia.

Pe de altă parte, numeroşi greci se opun ca ţara vecină să poarte numele oficial de Macedonia. Un miting organizat în 4 februarie în Atena pe această temă a atras zeci de mii de manifestanţi.