Front comun împotriva Rusiei. Moldova, Georgia şi Ucraina adoptă o poziţie comună în domeniul apărării şi securităţii
alte articole
Preşedinţii Parlamentelor din Moldova, Georgia şi Ucraina au semnat o declaraţie prin care se angajează să promoveze o poziţie comună în domeniul apărării şi securităţii. Documentul a fost semnat de Andrian Candu, Irakli Kobakhidze şi Andriy Parubiy, în timpul conferinţei interparlamentare de nivel înalt cu genericul „Georgia, Republica Moldova şi Ucraina: Parteneriatul Estic şi provocările actuale de securitate”, care se desfăşoară vineri la Chişinău.
Şefii Legislativelor se declară profund îngrijoraţi de faptul că trupele ruse sunt în continuare dislocate pe teritoriul suveran al Republicii Moldova, iar ocupaţia rusă şi alte forme de intervenţie militară continuă în diverse regiuni din Georgia şi Ucraina. De asemenea, documentul subliniază îngrijorarea pentru sprijinul coordonat, din exterior pentru mişcările separatiste, operaţiunile de informare care utilizează mass-media, reţele de socializare şi internetul.
”Chemăm colegii noştri din statele membre ale UE şi instituţiile UE, precum şi din Statele Unite ale Americii să rămână angajaţi şi să continue să sprijine Georgia, Republica Moldova şi Ucraina pe calea dificilă, dar meritorie a reformelor democratice”, se arată în declaraţie.
Consiliul Atlantic înţelege că Moldova, Georgia şi Ucraina au nevoie de suport ca să elimine zona gri din regiune - o frontieră a libertăţii, ţările având nevoie de o strategie comună pentru a deveni părţi integrante ale Uniunii Europene, a declarat vicepreşedintele executiv al Consiliului Atlantic, Damon Wilson.
Preşedintele Parlamentului Georgiei, Irakli Kobakhidze, a vorbit despre aspiraţiile ţării sale de integrare europeană şi în NATO, notând că integritatea Georgiei poate fi efectuată doar prin consolidarea securităţii strategice din regiune, inclusiv cu susţinerea UE şi SUA. ”Avem pretenţii faţă de Rusia, în privinţa integrării teritoriale a Georgiei.”
Preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Andriy Parubiy, a atenţionat că pericolul cel mai mare pentru securitatea ţării sale îl reprezintă Rusia şi personal Vladimir Putin. ”Avem nevoie de proiecte strategice comune de combatere a agresiunilor Rusiei. Evenimentul de astăzi este un bun început pentru fundamentarea unui proiect de securitate regională, cu susţinerea partenerilor europeni şi americani”.
De menţionat că Andrian Candu, împreună cu şefii delegaţiilor oficiale participante la Conferinţa interparlamentară au depus flori în memoria celor căzuţi în conflictul armat din 1992 pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova şi a victimelor acestui conflict.