Front comun împotriva Rusiei. Moldova, Georgia şi Ucraina adoptă o poziţie comună în domeniul apărării şi securităţii

Candu, Kobakhidze şi Parubiy se declară îngrijoraţi de ocupaţia rusă şi alte forme de intervenţie militară care continuă în Moldova, Georgia şi Ucraina, solicitând UE şi SUA sprijin pe calea reformelor democratice.
Şefii Legislativelor R. Moldova, Georgiei şi Ucrainei depun flori la monumentul ”Maica Îndurerată” de la Chişinău
Şefii Legislativelor R. Moldova, Georgiei şi Ucrainei depun flori la monumentul ”Maica Îndurerată” de la Chişinău (facebook.com/parlamentul rm)

Preşedinţii Parlamentelor din Moldova, Georgia şi Ucraina au semnat o declaraţie prin care se angajează să promoveze o poziţie comună în domeniul apărării şi securităţii. Documentul a fost semnat de Andrian Candu, Irakli Kobakhidze şi Andriy Parubiy, în timpul conferinţei interparlamentare de nivel înalt cu genericul „Georgia, Republica Moldova şi Ucraina: Parteneriatul Estic şi provocările actuale de securitate”, care se desfăşoară vineri la Chişinău.

Şefii Legislativelor se declară profund îngrijoraţi de faptul că trupele ruse sunt în continuare dislocate pe teritoriul suveran al Republicii Moldova, iar ocupaţia rusă şi alte forme de intervenţie militară continuă în diverse regiuni din Georgia şi Ucraina. De asemenea, documentul subliniază îngrijorarea pentru sprijinul coordonat, din exterior pentru mişcările separatiste, operaţiunile de informare care utilizează mass-media, reţele de socializare şi internetul.

”Chemăm colegii noştri din statele membre ale UE şi instituţiile UE, precum şi din Statele Unite ale Americii să rămână angajaţi şi să continue să sprijine Georgia, Republica Moldova şi Ucraina pe calea dificilă, dar meritorie a reformelor democratice”, se arată în declaraţie.

Consiliul Atlantic înţelege că Moldova, Georgia şi Ucraina au nevoie de suport ca să elimine zona gri din regiune - o frontieră a libertăţii, ţările având nevoie de o strategie comună pentru a deveni părţi integrante ale Uniunii Europene, a declarat vicepreşedintele executiv al Consiliului Atlantic, Damon Wilson.

Preşedintele Parlamentului Georgiei, Irakli Kobakhidze, a vorbit despre aspiraţiile ţării sale de integrare europeană şi în NATO, notând că integritatea Georgiei poate fi efectuată doar prin consolidarea securităţii strategice din regiune, inclusiv cu susţinerea UE şi SUA. ”Avem pretenţii faţă de Rusia, în privinţa integrării teritoriale a Georgiei.”

Preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Andriy Parubiy, a atenţionat că pericolul cel mai mare pentru securitatea ţării sale îl reprezintă Rusia şi personal Vladimir Putin. ”Avem nevoie de proiecte strategice comune de combatere a agresiunilor Rusiei. Evenimentul de astăzi este un bun început pentru fundamentarea unui proiect de securitate regională, cu susţinerea partenerilor europeni şi americani”.

De menţionat că Andrian Candu, împreună cu şefii delegaţiilor oficiale participante la Conferinţa interparlamentară au depus flori în memoria celor căzuţi în conflictul armat din 1992 pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova şi a victimelor acestui conflict.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe