NATO nu ar avea capacitatea de a apăra Ţările Baltice, anunţă Der Spiegel

Soldaţi NATO
Soldaţi NATO (KAY NIETFELD / AFP / Getty Images)

Alianţa Nord Atlantică ar întâmpina mari probleme încercând să apere statele baltice, prin „mijloace convenţionale”, împotriva unei posibile agresiuni ruse, a anunţat, duminică, Der Spiegel citând surse apropiate organizaţiei şi documentul planurilor de apărare colectivă a NATO.

„Abilitatea şi intenţia Rusiei de a efectua, fără prea multe avertizări, o acţiune militară reprezintă o ameninţare de mare amploare faţă de menţinerea securităţii şi stabilităţii în zona Europeană-Atlantică”, a notat revista germană Der Spiegel, citând un document al comitetului NATO.

Rusia este capabilă să mobilizeze o ameninţare militară locală sau regională într-un timp scurt, având posibilitatea să aleagă un teritoriu extins unde să atace, se mai arată în document.

Armata Rusiei a mobilizat aproximativ 40.000 de soldaţi în apropierea graniţei cu Ucraina, conform oficialilor de la Pentagon, în timp ce autorităţile de la Kiev susţin că numărul trupelor s-ar ridica la 100.000 de soldaţi, desfăşuraţi de-a lungul graniţei estice a Europei.

Statele Unite a mobilizat 600 de soldaţi în ţările baltice şi Polonia pentru a participa la exerciţiile NATO din Europa de Est.

Conform oficialilor de la Pentagon, directorul Agenţiei de Informaţii a Pentagonului (DIA), generalul Michael Flynn, a anunţat, încă din luna decembrie, că Rusia ar putea invada Crimeea, totuşi Washingtonul a întârziat să se pregătească pentru conflict.

„În timp ce noi nu comentăm niciodată asupra informaţiilor dezvăluite sau asupra planurilor de apărare, principalul obiectiv al NATO este apărarea colectivă şi vom face tot ce putem pentru a apăra orice aliat aflat sub atac”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski a susţinut că NATO trebuie să ridica baze militare în statele din estul Europei aşa cum a făcut şi în Europa de Vest.

„Există baze în Marea Britanie, Spania, Germania, Italia şi Turcia. Dar nu există baze acolo unde acestea sunt de fapt necesare”, a declarat diplomatul polonez.

Alianţa Nord Atlantică a început, vineri, în Estonia un exerciţiu militar pe scară largă, ce cuprinde 6.000 de militari, menite să „reflecte apărarea colectivă a NATO în regiunea baltică”.